Rasismus na škole v Mississippi: studenti nasadili černošskému spolužákovi oprátku

Střední škola v americkém státě Mississippi čelí skandálu. Skupina bělošských studentů v šatnách navlékla černošskému spolužákovi kolem krku oprátku. Sdružení bojující za rovnoprávnost nebělošského obyvatelstva považuje incident za rasově motivovaný a požaduje, aby ho prošetřily federální úřady, napsal v úterý list The Washington Post.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oprátka, sebevražda (ilustrační foto)

Oprátka, sebevražda (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Stock Exchange

Událost se odehrála v polovině října ve školních šatnách ve městě Wiggins po sportovním tréninku, na veřejnost se ale informace dostaly až nyní. Šéf mississippské pobočky Sdružení za rovnoprávnost nebělošského obyvatelstva (NAACP) Derrick Johnson řekl, že asi čtyři bělošští studenti po nasazení provazu smyčku kolem krku černocha utáhli.

„Je rok 2016, ne 1916. Tohle je Amerika, místo, kde by děti měly chodit do školy a kde by se měly cítit v bezpečí,“ řekl Johnson. Dodal, že student neutrpěl žádné fyzické zranění, byl ale vystrašen.

V USA se opět demonstrovalo kvůli černochům zabitým policií, protesty provázela mimořádná opatření

Číst článek

Podle Johnsona chlapcova matka vše oznámila na policii, ta jí ale doporučila, aby netrvala na žádném oficiálním hlášení, neboť otec jednoho z útočníků pracoval v bezpečnostních sborech. Policie takové zdůvodnění podle BBC odmítla a uvedla, že rada byla mířena jako ochrana černošského studenta.

Rasismus v Mississippi

Stát Mississippi, jak poznamenal The Washington Post, má dlouhou historii rasové segregace i násilností vůči černochům, vlnu pobouření v ostatních částech USA vyvolávají i některé nedávné incidenty.

Letos někdejší student Mississippské univerzity uvázal kolem krku sochy černošského studentského bojovníka za rovnoprávnost Jamese Mereditha oprátku a konfederační vlajku, pro mnohé symbol otrokářství. Mississippi je také jediným státem USA, které na státní vlajce zachovává konfederační standardu z dob americké občanské války v letech 1861-1865.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme