Raúl Castro je ve Francii, poprvé oficiálně navštívil některou zemi EU

Kubánský prezident Raúl Castro dnes zahájil návštěvu Francie. Je to jeho první oficiální cesta do některé země Evropské unie od nástupu do čela komunistického režimu na Kubě v roce 2006.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Holland na setkání s kubánskou hlavou státu Castrem v Elysejském paláci v Paříži

Francouzský prezident Holland na setkání s kubánskou hlavou státu Castrem v Elysejském paláci v Paříži | Zdroj: Reuters

Čtyřiaosmdesátiletého kubánského lídra uvítali představitelé Francie u vítězného oblouku s vojenskými poctami vyhrazenými hlavám států. Raúl Castro poté odjel autem v doprovodu republikánské stráže na koních po třídě Champs-Élysées na jednání s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem.

Hollande byl na Kubě loni v květnu. Stal se první západní hlavou státu, která vstoupila na kubánskou půdu od vítězství tamní revoluce v roce 1959. V Havaně se setkal nejen s Raúlem Castrem, ale i s jeho bratrem Fidelem, který ostrovu vládnul více než 50 let do roku 2006 a který jako prezident navštívil Paříž před 21 lety.

V úterý se v Paříži Raúl Castro setká s francouzským premiérem Manuelem Vallsem, předsedy obou komor parlamentu a se starostkou francouzské metropole.

Oficiální vztahy mezi Západem a Havanou byly desítky let na bodu mrazu, od roku 2013 se ale začaly postupně normalizovat. Loni v červenci Washington a Havana po více než 50 letech obnovily diplomatické styky.

Ty byly přerušeny v roce 1961 poté, co se o dva roky dříve na Kubě moci chopili komunisté vedení Fidelem Castrem. USA následně na ostrov uvalily hospodářské embargo, které teprve loni začaly částečně uvolňovat.

Evropská unie jedná o normalizaci vztahů s komunistickým ostrovem od začátku roku 2014. Uvažuje o dohodě, která by měla podpořit dialog mezi Unií a Kubou v otázkách jako jsou lidská práva, svoboda slova či klimatické změny, ale také položit stabilnější základy pro rozvoj hospodářské spolupráce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme