Rodičovství přispívá k dlouhověkosti. Život může prodloužit i o dva roky, tvrdí Švédové

Pokud přežijete probdělé noci, pláč batolat a pak i výstřelky puberťáků, možná budete žít déle než vaši bezdětní kamarádi. Podle studie švédských vědců, kterou cituje agentura AFP, je očekávaná doba dožití u rodičů až o dva roky delší. Zvlášť to platí pro otce, kteří žijí sami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, matka, otec, dítě

Rodina, matka, otec, dítě | Foto: Fotobanka Pixabay

Vědci ke zjištění dospěli díky údajům z národního registru o životech Švédů narozených mezi lety 1911 a 1925. Dohromady jich bylo skoro 1,5 milionu. Tým odborníků zjistil, že zatímco se riziko úmrtí zvyšuje s věkem u všech dospělých osob, právě rodičovství je spojováno s dlouhověkostí.

To, že lidé s dětmi žijí déle než ti bezdětní, už ukázaly i dřívější studie. Nový výzkum ale pracuje s tím, jaký efekt má rodičovství na jedince v pozdějším věku. „Začali jsme u věku 60 let a sledovali jsme to až do 100 let,“ uvedla pro server The Guardian Karin Modigová, spoluautorka studie z Karolinska institutu ve Švédsku.

Ze studie vyplývá, že očekávaná doba dožití je u 60letých mužů, kteří děti mají, o dva roky delší než u těch bezdětných, přesněji je to pak 20,2 a 18,4 roku. Podobně tomu bylo také u 60letých žen. Očekávaná délka života byla u matek 24,6 roku, u bezdětných žen pak 23,1. U rodičů ve věku 80 let byla doba dožití u mužů 7,7 roku a u žen 9,5 roku. U bezdětných mužů to bylo 7 let, u žen pak 8,9.

Benefity rodičovství

Studie poukazuje také na to, že benefity rodičovství jsou víc zřetelné s věkem, a to především u mužů. Vědci navíc zjistili, že rodičovství má větší vliv na délku života u mužů, kteří nebyli ženatí. Domnívají se, že by to mohlo být způsobeno tím, že svobodní muži jsou více závislí na podpoře svých dětí.

Na rozdíl od některých předchozích výzkumů autoři pak také zjistili, že pohlaví dítěte na dlouhověkost rodičů žádný vliv nejspíš nemá. Studie je však založená pouze na datech rodin s jedním dítětem. „Možná být jedináčkem souvisí s větší odpovědností rodičů, což snižuje rozdíl v míře pomoci poskytnuté syny a dcerami," popsali ve studii.

Ačkoliv není zcela zřejmé, proč je rodičovství spojováno s delší životností, vědci se domnívají, že by to mohlo být třeba tím, že děti v pozdějším věku svým rodičům pomáhají finančně i společensky, nebo tím, že svobodní a bezdětní lidé žijí méně zdravě.

Modigová ale upozorňuje, že rodičovství není rozhodně jediný faktor na cestě k dlouhověkosti. „Co se týče všech ostatních příčin, které by mohly nějak riziko úmrtí v takto pokročilém věku ovlivnit, být rodičem mezi ty největší nepatří. Pořád je to ale 1,5procentní rozdíl u 90letých mužů, což je značný rozdíl,“ uvedla pro The Guardian.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme