Roje, zatmění i komety. Vesmír chystá na příští rok show, začne ale o vteřinu později

Blížící se rok bude na astronomické úkazy bohatší než ten končící. Lidé se mohou těšit na meteorické roje, komety a dvě zatmění Měsíce. Hned Nový rok přinese první zajímavost, a to přestupnou sekundu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úplné zatmění Měsíce

Úplné zatmění Měsíce | Foto: Petr Horálek

Nový rok začne ve světovém čase o sekundu později. Mezinárodní služba rotace Země totiž zveřejnila ustanovení přestupné sekundy na rok 2016 a 2017. Po sedmadvacáté od jejího zavedení v roce 1972 se tak v jeden okamžik najednou posune na celém světě čas o jednu sekundu a platit to bude i pro Českou republiku.

V greenwichském čase bude sekunda vložena před začátkem nového roku a lidé tak budou muset do odpočtu k ohňostroji jednu sekundu přidat. O světové půlnoci po čase 23:59:59 bude následovat 23:59:60 a teprve potom 00:00:00 následujícího dne. To se stane na celém světě ve stejný okamžik. To znamená, že v Česku se tak stane 1. ledna v 1:00 středoevropského času.

NASA vybrala astronomickým snímkem dne českou fotografii

Číst článek

Příští rok budou dobré pozorovací podmínky pro několik meteorických rojů. Ty první, Kvadrantidy, vyvrcholí už v úterý 3. ledna za minimálního rušivého vlivu měsíčního svitu, který zapadne ještě před půlnocí. „Na tmavé obloze daleko od měst proto uvidíme v době okolo maxima, v noci z 3. na 4. ledna, až 60 meteorů za hodinu," řekl Pavel Suchan, mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Znovu se Kvadrantidy budou moct takto dobře pozorovat až za dva roky.

Po půlnoci z 10. na 11. února nastane polostínové zatmění Měsíce, v tomto případě na hranici už částečného zatmění.

Komety, Geminidy i dobře viditelný Saturn

„V první polovině února nás čekají nejlepší podmínky pro sledování komety 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková, která byla spoluobjevena československými astronomy Antonínem Mrkosem a Ľudmilou Pajdušákovou v roce 1948," doplnil Suchan.

Na konci února budou pozorovatelé moci spatřit druhou nejznámější kometu vůbec - kometu 2P/Encke, která se ke Slunci vrací na své krátkoperiodické dráze každých 3,3 roku. Třetí kometu nazvanou 41P/Tuttle-Giacobini-Kresák uvidí začátkem dubna. Ke Slunci se vrací každých zhruba pět let, návrat v roce 2017 však astronomové hodnotí jako nepříznivější za posledních 200 let.

Čas se na vteřinu zastaví. Země se otáčí pomaleji, rok 2017 se nám proto prodlouží o přestupnou sekundu

Číst článek

„Tato vlasatice je hodně nevyzpytatelná a její návraty jsou známé neočekávanými zjasněními, takže nám může připravit i různá příjemná překvapení," řekl Suchan. Za příznivých podmínek by mohla být vidět i přes světelné znečištění z měst.

Léto bude bohaté na nejkrásnější část Mléčné dráhy, vědci také předpokládají, že dobrou viditelnost by mohl mít Saturn. Jedním z nejlákavějších úkazů v příštím roce bude také částečné zatmění Měsíce, které se očekává 7. srpna večer. V polovině prosince nastane pravidelný meteorický roj Geminidy. K pozorování bude nejlepší noci ze 13. na 14. a 14. na 15. prosince. Za ideálních podmínek půjde podle Suchana v průběhu maxima roje zachytit až 1000 meteorů za noc.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme