Romský král přislíbil Trumpovi pomoc s postavením zdi: Moji lidé umí pracovat s kovy

Samozvaný romský král Dorin Cioaba poslal dopis americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, ve kterém slíbil pomoc s postavení zdi na hranci USA s Mexikem. Romové podle něj za práci na výstavbě zdi budou rádi, „umí pracovat s kovy“ a navíc je „trápí vysoká nezaměstnanost.“ O nabídce informovala rumunská média.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump.

Donald Trump. | Zdroj: Reuters

Jak píše server Balkan Insight, přislíbil rumunský samozvaný 'Král všech Romů' Dorin Cioaba americkému prezidentovi pomoc s postavením zdi na hranici s Mexikem. Jeho lidé jsou prý na tuto práci dostatečně zruční, především „dobře pracují s kovy“, a kvůli potížím s nezaměstnaností tuto pracovní nabídku rádi přijmou.

Trump pohrozil mexickému prezidentovi. 'Vaše armáda se špatných chlapů bojí, americká ne'

Číst článek

„Romský národ, který reprezentuji, vám přeje hodně síly při plnění nadcházejících úkolů. Ať Bůh žehná rozhodnutím, která učiníte pro mezinárodní mír a bezpečnost,“ stojí podle rumunské agentury Agerpres v dopise Trumpovi.

Cioaba do USA také vzkázal, že podporuje všechny budoucí projekty amerického prezidenta. Když se ale rumunská média ptala amerického velvyslance v Rumunsku, jak Donald Trump na nabídku reaguje, diplomat odvětil, že o existenci dopisu zatím nevěděl. Na základě dosavadních Trumpových výroků ale hádá, že by byl raději, kdyby zeď na hranici s Mexikem postavili Američané.

Na nabídku samozvaného romského krále ale reagovala Mezinárodní romská unie (IRU), která Ciobu označila jako „ostudu Romů“ a od jeho prohlášení se tak distancovala.

„Dorin Cioaba je největší ostuda Romů v Rumunsku,“ reagovala Mezinárodní romská unie na jeho snahu. Podle prohlášení IRU je Cioaba připravený Romy prodat a ponížit kvůli vlastním zájmům.

Dorin Cioaba žije v rumunském Sibiu a je synem Floriana Ciobay, který byl podle serveru Balkan Insight respektovaným členem rumunské romské komunity a který se v roce 1997 prohlásil za „krále vech Romů na světě“. Když před čtyřmi lety zemřel, nastoupil na jeho místo právě syn Dorin.

Příkaz ke stavbě zdi na hranici s Mexikem podepsal Donald Trump 25. ledna. Měla by tak podle něj vzniknout více než 3 tisíce kilometrů dlouhá zábrana. Podle Trumpa by náklady na její výstavbu měla zaplatit mexická vláda.

dbr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme