Roztříštěná Nigérie: herečka ve videu objala rappera. Na severu dostala zákaz hrát, na jihu nabídku práce

Na výrazné rozdíly mezi křesťanským jihem a muslimským severem Nigérie upozornil případ herečky Sadau Rahama. Ta vystoupila ve videoklipu s rapperem ClassiQ, ve kterém ho letmo objímala nebo držela za ruku. Právě to odstartovalo vlnu kritiky ze strany konzervativních muslimů, kteří tvrdí, že její chování je extrémní a muslimka by nic podobného neměla dělat. I přes omluvu zákazali v severní Nigérii 22leté Rahamě u filmu nadále pracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Rahama dostala doživotní zákaz pracovat jako herečka. Je to výsledek jejích nedávných nemorálních vystoupení v jistém hudebním videu, kde se objevila a objímala se,“ řekl pro britský deník The Guardian Salisu Mohammed, šéf nigerijské asociace filmařů.

Celá kauza ukázala na neustále větší kontrast mezi různými částmi země. Zatímco na jihu se natáčejí filmy, ve kterých ženy svádějí syny svých kamarádek a ‚twerkují‘, na severu země je i letmé objetí mezi ženou a mužem nepřípustné.

Kuře, palmové víno a vypnutá klimatizace. Vánoce slaví i v Nigérii

Číst článek

„V Nigérii existují v současnosti různé trendy. Je roztříštěná v mnoha ohledech. Politické, kulturní a ekonomické trajektorie se pohybují různými směry i rychlostmi,“ popsala pro The Guardian Elizabeth Donnelly, expertka z thinktanku zabývajícího se mezinárodními vztahy.

Shovívavější přístup

Sadau Rahama se ve videoklipu nejprve objevuje v tradičním oděvu, jak prodává zeleninu na tržišti. Později se připojí k rapperovi ClassiQ a už v džínách, tričku, stále však s šátkem na hlavě, se s ním prochází podél kolejí. Během procházky ho letmo objímá nebo drží za ruku a rapper ji náklonnost oplácí.

Reakce na hudební video přišly krátce po jeho uveřejnění. Někteří kolegové zákaz hraní pro Rahamu podpořili. Jiní uznali, že je trest příliš přísný. Mladá herečka se za možnou urážku později omluvila, zároveň ale vyzvala společnost ke shovívavějšímu a tolerantnějšímu postoji.

Nejde přitom o první případ, kdy se filmový průmysl na severu Nigérie střetl s konzervativními názory muslimů. Například v srpnu tamní duchovní překazili plánovanou výstavbu filmové vesnice za 10 milionů dolarů. Podle nich by totiž ohrozila islámské hodnoty.

Odstrašující případ

Klerik Salisu Idrise agentuře AFP řekl, že duchovní na severu země jsou šťastní, že si filmaři konečně uvědomují, o co se snaží celou dobu, tedy „vydezinfikovat filmový průmysl, který podporuje nemorální hodnoty u mládeže.“ Podle něj by měl být případ herečky odstrašující pro další.

Ačkoliv Sadau Rahamě na severu hrát zakázali, záhy ji najala filmová společnost z jižní Nigérie. Mladá žena si v budoucnosti zahraje třeba v 13dílném anglickém drama.

Roztříštěnost země ale neovlivňuje jen filmový průmysl, prohlubuje také ekonomické a etnické rozdíly v Nigérii. Komunity na severu často žárlí na vývoj jižní Nigérie, zatímco se mnoho lidí z jihu obává šíření islámu ze severu země.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme