Rumunský prezident vyplísnil vládu: Zachovali jste se jako bázlivý sebevrah, teď se musíte vzchopit

Rumunsko se kvůli vládě zmítá v krizi, ale čas předčasných voleb ještě nepřišel. Sociálnědemokratický kabinet má právo vládnout, teď musí dokázat své schopnosti a začít jednat transparentně, nikoli "tajně po nocích". V napjatě očekávaném úterním projevu v parlamentu to podle agentury Reuters řekl prezident země Klaus Iohannis. Prezident je předním kritikem kontroverzního vládního dekretu, který v minulých dnech přivedl do ulic statisíce Rumunů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vláda nám během svých prvních 30 dní předvedla dokonalou ukázku toho, co umí. Výsledek: musí skončit," tvrdí demonstranti.

"Vláda nám během svých prvních 30 dní předvedla dokonalou ukázku toho, co umí. Výsledek: musí skončit," tvrdí demonstranti. | Zdroj: Reuters

Většina Rumunů se obává, že jejich země míří špatným směrem, varoval prezident s odkazem na průzkumy veřejného mínění.

Iohannis prohlásil, že sociálně demokratická vláda premiéra Sorina Grindeanua použila sebevražednou kamikaze strategii a střetla se s částí rumunské společnosti. Statisíce Rumunů se vzbouřilo kvůli tomu, že se vláda postavila na stranu zkorumpovaných úředníků, dodal.

Odmítáme vládu zlodějské menšiny, vysvětluje rozzlobený Rumun protesty v ulicích

Číst článek

Prezident, známý svými protikorupčními stanovisky, minulý týden kritizoval výjimečné opatření Grindeanuova kabinetu a na kontroverzní dekret podal stížnost k ústavnímu soudu. V úterý však odmítl „falešná“ nařčení z toho, že touží po pádu vlády. "Na veřejnosti jste říkali, že bych rád svrhl legitimní vládu. To není pravda. Vyhráli jste, teď vládnete a tvoříte zákony, ale ne za jakoukoli cenu," obrátil se k sociálnědemokratickým poslancům.

Iohannis připomněl, že sociální demokracie (PSD) v prosinci zvítězila s přesvědčivou většinou a získala právo vládnout. Nyní musí naplnit své předvolební sliby.

"Rumunsko potřebuje silnou vládu, ne takovou, která bázlivě vykonává příkazy strany. Rumunsko potřebuje vládu, která vládne transparentně, předvídatelně, ne potají po nocích. Měli byste tvořit zákony pro Rumunsko, ne pro skupinu politiků s problémy," prohlásil prezident.

""Rumunsko potřebuje silnou vládu, ne takovou, která bázlivě vykonává příkazy strany." Projev prezidenta Iohannise. | Foto: Reuters

Vládní kabinet vyzval k reformě s tím, že rezignace jednoho ministra by v tomto stádiu byla příliš málo, předčasné volby naopak příliš mnoho. "Tohle je prostor pro manévrování," uvedl. Teď je řada na PSD – to ona musí přijít s řešením, jak vyvést zemi z krize, prohlásil prezident. Svět od Rumunska očekává velké věci, nezklamte ho, vybídl sociální demokraty.

Protesty pokračují

Část rumunské veřejnosti už několik týdnů demonstruje proti sporným krokům nově zvolené vlády, které podle kritiků brzdí boj s rozvětvenou korupcí. Největší pobouření vyvolalo výjimečné opatření z minulého úterý, jímž vláda omezila trestní stíhání zpronevěry, čímž podle protestujících vyšla vstříc desítkám zkorumpovaných politiků, včetně lídra PSD Liviu Dragney.

Protesty před bukurešťským sídlem vlády pokračovaly také v pondělí večer, tedy poté, co Grindeanův kabinet dekret odvolal.Demonstranti nyní požadují premiérovu demisi a předčasné volby. "Vláda nám během svých prvních 30 dní předvedla dokonalou ukázku toho, co umí. Výsledek: musí skončit," řekl Reuters třicetiletý bankovní úředník Franciscus.

Na rozdíl od neděle, kdy na místě bylo přibližně 250 tisíc lidí, tentokrát řady protestujících prořídly. Před úřadem prezidenta naopak už druhý den demonstrovalo asi 4000 stoupenců vlády. Ti Iohannise obviňují, že protivládní bouře podněcoval; někteří se dokonce vyzbrojili transparenty, na nichž prezidenta přirovnávají k nacistovi.

Klaus Iohannis jako nacistický voják - transparent provládních demonstrantů. | Foto: Reuters

Problém? Dragnea

"Vláda nemá žádný důvod rezignovat, byla legitimně zvolena. Dokud v Rumunsku trvá tohle napětí, nikdo nic nezíská," prohlásil v pondělí Liviu Dragnea.

Právě šéf sociální demokracie je hlavním terčem protivládních demonstrantů. Premiérem se nemohl stát kvůli dvouletému podmíněnému trestu, jímž ho loni potrestal soud za volební manipulace v roce 2012. Za svou dlouhou politickou kariéru však nasbíral i řadu dalších škraloupů na pověsti a dnes je v hledáčku rumunských protikorupčních orgánů kvůli hned několika obviněním ze zneužití moci.

Výmluvné makety politiků ve vězeňském mundúru. Vlevo premiér Grindeanu, zcela vpravo Liviu Dragnea. | Foto: Reuters

Magdalena Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme