Ruské firmy maskují novoroční večírky za vlastenecké semináře. Bojí se Putina

Ruský parlament se rozhodl úplně zrušit svou tradiční veselici před Novým rokem, aby oslavující zákonodárci nedráždili strádající spoluobčany. Ruské státní firmy se naopak novoročních večírků nezříkají, ale maskují je jako konference, semináře či vlastenecké koncerty s hráči na balalajku. Podle tisku vše souvisí s tím, že hýření za státní peníze odsoudil prezident Vladimir Putin. Přesto se v oblasti podnikové zábavy stále točí milionové sumy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani učitel tance nepochodil. Mladí si tancovali podle svého

Ani učitel tance nepochodil. Mladí si tancovali podle svého | Foto: Gregor Martin Papucsek

„Kvůli kritice od prvního muže státu si nikdo nedovolí pozvat si na večírek světové hvězdy, jejichž vystoupení stojí mezi půl milionem a milionem dolarů,“ uvedl v listu Moskovskij komsomolec producent Kirill Čibisov, který v dřívějších letech taková vystoupení obstarával.

Státní firmy se však dokázaly krizovým podmínkám přizpůsobit. „Pořádají konference, které končí slavnostní recepcí či koncertem. Všichni sedí v konferenčním sále v oblecích, s visačkami, vyslechnou si výroční zprávu - a pak usednou za stůl,“ popisuje Čibisov.

Státní firmy, které se novoročních večírků zřekly, podle dostupných údajů ušetřily 277 milionů rublů, tedy v přepočtu asi 109 milionů korun. Ruské dráhy či pošta si Putinovo doporučení zase vyložily tak, že večírek zaplatili členové vedení ze svého.

Některé velké podniky, jako plynárenský gigant Gazprom či provozovatel ropovodů Transněfť, ale prezidentův názor ignorovaly a bavily se za téměř 200 milionů korun, připomněl server Newsru.com.

Večírky bez zahraničních hvězd

Loni i přesto vypukl skandál kvůli videu, na kterém se Anatolij Čubajs jako šéf státní korporace Rosnano chlubí, jak se „válí ve vatě“, a slibuje dvojnásobné prémie, ačkoli firma je ve ztrátě. Následovala kontrola z vlády, po níž Čubajs zaplatil pohoštění pro 300 hostů ze svého.

A tak jsou nutné harmoniky a balalajky. „Lidoví umělci zpravidla zahajují večírek. Hrají nejvýše 10 až 15 minut, aby se stihly udělat fotky s generálním ředitelem a manažery. Protože kdyby se někdo ptal na utrácení, lze mu odpovědět, že šlo o konferenci na podporu vlasteneckého ducha a jednoty,“ vysvětluje producent Čibisov.

Také prý platí nepsané heslo „Evropa a Amerika nám vyhlásily sankce, a tak v odvetě nezveme jejich hvězdy“. To ale ruským pěvcům a zpěvačkám nebrání požadovat honoráře v eurech, aby neprodělali na oslabení rublu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme