Ruské ministerstvo se bojí babyboxů: jsou anonymní a zvyšují riziko terorismu

Ruské ministerstvo zdravotnictví se obává, že legalizace babyboxů by v zemi mohla zvýšit nebezpečí terorismu. V dolní komoře ruského parlamentu to v úterý prohlásil představitel ministerstva Oleg Filippov. Babyboxy, umožňující matkám anonymně se zříci nechtěného dítěte, se do Ruska dostaly před pěti lety z České republiky. Jejich legalizací se zabývá ruský parlament.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Babybox (ilustrační).

Babybox (ilustrační). | Foto: Fotobanka Profimedia

"Babyboxy jsou úředně neregistrovaná zařízení, jejichž bezpečnost nebyla prověřena. Anonymita a nemožnost kontroly zvyšuje riziko teroristických problémů," řekl podle agentury Interfax Filippov, který má na ministerstvu na starosti odbor péče o matku a dítě. Souvislost babyboxů s terorismem blíže nevysvětlil.

Od loňského léta se legalizací babyboxů zabývá ruský parlament. Projednává hned dva návrhy - babyboxy oficiálně zakázat, anebo naopak úředně povolit. Vláda se v říjnu přiklonila spíš k první variantě, kterou ale doporučila "podstatně přepracovat".

Ruská odborná veřejnost je v otázce babyboxů hluboce rozdělena, praxe má své vášnivé stoupence i nesmiřitelné protivníky. Ti varují před možností obchodů s dětmi a před zvýšením počtu opuštěných dětí.

V současnosti se babyboxy vyskytují například v okolí Moskvy, ve Vladimirské a Kaliningradské oblasti, v Krasnodarském a v Kamčatském kraji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme