Ruské nálety na Aleppo jsou válečný zločin. Vyšetřeme je v Haagu, vyzývá francouzský ministr

Francie chce požádat mezinárodní tribunál v Haagu o vyšetření možných válečných zločinů v Sýrii. V rozhovoru pro tamní rozhlas to v pondělí řekl ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault. Odkazoval přitom na bombardování Aleppa ruskými a syrskými vládními letouny. Prezident François Hollande ze stejného důvodu zvažuje odvolání návštěvy ruského protějšku Vladimira Putina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault žádá vyšetření náletů v Aleppu

Francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault žádá vyšetření náletů v Aleppu | Zdroj: Reuters

„Tyhle nálety - a řekl jsem to v Moskvě - jsou válečné zločiny,“ prohlásil Jean-Marc Ayrault ve France Inter rádiu. „Týká se to všech, kteří mají spoluvinu na tom, co se v Aleppu děje, včetně ruských lídrů,“ dodal.

Rusko minulý týden na půdě Rady bezpečnosti Organizace spojených národů vetovalo Francouzi navrhovanou rezoluci o zastavení bojů v Aleppu. Podle ruského ministerstva zahraničí by ukončení náletů na město vyhovovalo radikálům z Fronty dobytí Sýrie a dalším islamistům.

Rusko vetovalo návrh na ukončení náletů na Aleppo. Vyhovovalo by to radikálům, tvrdí

Číst článek

Ruské ministerstvo obrany mezitím oznámilo, že chce v syrském přístavu Tartús zřídit svou trvalou námořní základnu. Návrh ale musí ještě schválit parlament.

Na návštěvu Francie má příští týden přijet ruský prezident Vladimir Putin. François Hollande v neděli v rozhovoru pro televizní kanál TMC řekl, že si není jistý, jestli má schůzka smysl. Kreml ale podle prohlášení mluvčího Dmitrije Peskova žádnou oficiální zprávu nedostal a pokračuje v přípravách na cestu.

Moskva za nálety svého letectva v Sýrii sklízí kritiku i řady dalších západních zemí. O vyšetření, jestli v Aleppu nedochází k válečným zločinům, minulý týden požádal i americký ministr zahraničí John Kerry.

Iva Kestřánková, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme