Rusko chce zmodernizovat jaderné zbraně a restartovat vztahy se Západem

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil záměr zmodernizovat jaderný arzenál a konvenční zbraně. Podle něj jde o obranné opatření na ochranu národních zájmů. Odmítl, že by šlo o začátek nových závodů ve zbrojení. Plány na modernizaci jaderných zbraní nedávno oznámil i americký prezident Barack Obama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov | Zdroj: Reuters

Kreml by si podle ministra Lavrova také přál zlepšit své vztahy se Spojenými státy. Moskva prý nestojí o pokračování sankční války se Západem.

Vzájemné styky prudce ochladly po té, co Rusko ke svému území připojilo ukrajinský Krym. Spojené státy a Evropská unie pak proti Rusku uvalily sankce. Podle západních zemí také Moskva podporuje ozbrojence na východě Ukrajiny. Lavrov ale ze zhoršení vztahů viní Washington.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroky ministra Lavrova okomentoval komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

"My máme samozřejmě zájem na tom, aby se naše vztahy normalizovaly. Nebyli jsme to ale my, kdo je narušil. Obamova administrativa ničí spolupráci, kterou s námi sama zahájila. Nepřejeme si, aby dále pokračovala válka prostřednictvím sankcí. Hlavně bychom si přáli, aby naši partneři pochopili, že ultimáta a hrozby nikam nevedou."

Komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák nevylučuje, že Lavrov chtěl slovy o takzvaném resetu číslo 2 vyvážit příkrost svých předchozích vyjádření.

„On tvrdí, že to myslí vážně a že je jen na americké straně, která prý jednostranně zhoršila své vztahy s Ruskem, aby na něco takového přistoupila. Nezdá se ale příliš pravděpodobné, že by se to v dohledné době stalo,“ míní komentátor.

Igor Maňour, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme