Rusko omezí těžbu ropy podobně jako OPEC. Světové trhy plán vítají

Světové trhy uvítaly plán omezit v Rusku těžbu ropy. Její nadbytek totiž sráží ceny dolů. Moskva oznámila, že je připravená přidat se k rozhodnutí OPECu z minulého měsíce snížit těžbu na maximálně 33 milionů barelů ropy denně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin (archivní foto)

Ruský prezident Vladimir Putin (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Ceny této suroviny zareagovaly vzestupem a dál se drží téměř na ročním maximu. Tržní hodnota severomořské ropy Brent se vyšplhala k hranici 53 dolarů za barel. Ještě v roce 2008 se ale prodávala až za 140 dolarů.

Ruský prezident Vladimir Putin tento týden na energetické konferenci v Istanbulu uvedl, že omezení těžby ropy je jediný způsob, jak na trhu znovu najít rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. Nadbytek ropy a tedy její nízké ceny pro Rusko znamenají finanční potíže.

Státy OPEC se shodly na omezení těžby ropy. Dohodu doladí v listopadu

Číst článek

Moskva se proto přidá v omezování produkce k ropnému kartelu. Mezinárodní agentura pro energii očekává, že to povede k rychlejší stabilizaci světových trhů s ropou.

Turecko a Rusko v pondělí v Istanbulu podepsaly dohodu o vybudování plynovodu TurkStream, který má vést plyn z Ruska do Turecka a odtud dále do Evropy. Dohodu podle agentury DPA podepsali ministři energetiky obou zemí za přítomnosti prezidentů Recepa Tayyipa Erdogana a Vladimira Putina.

ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme