Rusko označilo tureckou operaci v Iráku za porušení mezinárodního práva

Rusko kritizovalo nasazení tureckých pozemních sil v Iráku. Podle ministerstva zahraničí jde o hrubé porušení norem mezinárodního práva, které zaskočilo i turecké spojence v Severoatlantické alianci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecká ambasáda v iráckém Bagdádu

Turecká ambasáda v iráckém Bagdádu | Zdroj: Reuters

„Kvůli smutně proslulé solidaritě v rámci bloku NATO se spojenci Turecka zdrželi jakýchkoli kritických komentářů na adresu Ankary v souvislosti s jejími kroky, které hrubě porušují mezinárodní právo," prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová.

"Pokud se v NATO naučili něco dělat kvalitně a kolektivně, pak je to kolektivně mlčet," dodala.

Jako zcela neopodstatněná odmítla turecká obvinění, že Rusko provádí v Sýrii etnické čistky. Taková prohlášení podle Zacharovové svědčí o tom, že turecké vedení ztratilo jakýkoli kontakt s realitou.

Rusko-turecké vztahy jsou napjaté poté, co Turecko sestřelilo u hranice se Sýrií ruský bombardér. Tvrzení Ankary, že stroj narušil turecký vzdušný prostor, Moskva odmítá.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme