Rusko oznámilo další příměří na Donbasu, Ukrajina ale nereagovala

Od nedělní půlnoci platí na východní Ukrajině nové příměří. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově je minulý týden oznámil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Z ukrajinské strany ale odpověď nepřišla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voják v palebném postavení u ukrajinské Avdějevky

Voják v palebném postavení u ukrajinské Avdějevky | Zdroj: Reuters

Zda palba o půlnoci skutečně utichla a obě strany přestaly bojovat, zatím není jasné. Agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na velení takzvané protiteroristické operace (ATO) informovala, že ještě během neděle došlo ze strany proruských separatistů ke 41 incidentům. Podle něj byly nasazeny i granátomety ráže 120 mm, jejichž používání zapovídají dohody z Minsku.

Příměří mělo ukončit novou vlnu masívního ostřelování Avdějevky a okrajových částí Doněcka. Z jejího rozpoutání se obě strany obviňují navzájem.

Podle ruského prezidenta Vladimíra Putina tím chce ukrajinská strana zmařit minské mírové dohody. Kyjev zase poukazuje na to, že je to Rusko, které maří mírový proces. Naposledy tím, že uznalo doklady obyvatel samozvaných a neuznaných povstaleckých republik, Doněcké a Luhanské.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme