Rusko prodloužilo jednostranný klid zbraní v Aleppu. Civilistům dá na odchod ještě 24 hodin

Zhruba 300 tisíc civilistů dostalo od ruské a syrské armády ještě den na opuštění povstaleckých části Aleppa. Možnost odejít zatím téměř nikdo nevyužil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské Aleppo čelí dalším náletům

Syrské Aleppo čelí dalším náletům | Zdroj: Reuters

Povstalecké části Aleppa budou ušetřené náletů nejméně do pátku odpoledne. O prodloužení jednostranného klidu zbraní rozhodla ruská a syrská armáda. Vojenské vrtulníky shazují civilistům letáky s poslední výzvou, aby obklíčené čtvrtě bezpečně opustili.

OSN se v pátek pokusí evakuovat alespoň nemocné a zraněné. Do východního Aleppa se už několik měsíců nedostávají léky ani potraviny.

Povstalci odmítají opustit Aleppo. Ostřelováním v tom brání i civilistům, tvrdí libanonská televize

Číst článek

V povstaleckých částech města je až 300 tisíc civilistů. Třetina z nich jsou podle OSN děti. Možnost evakuace bezpečnými koridory ale zatím skoro nikdo nevyužil. Lidé v obklíčených čtvrtích naopak demonstrovali proti údajnému plánu Asadova režimu na jejich nucené přesídlení.

Oblast ovládá asi sedm tisíc ozbrojenců různých povstaleckých frakcí. Asi desetinu z nich tvoří džihádisté Fronty dobytí Sýrie. Právě jejich odchod by mohl podle Ruska uchránit východní Aleppo před dalším bombardováním.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme