Rusko vetovalo návrh rezoluce OSN k náletu v Idlibu. Znění je podle Lavrova předpojaté

Rusko ve středu vetovalo nejnovější návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN odsuzující chemický útok v Sýrii a požadující jeho přísné vyšetření. Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova je předpojatý, protože předem obviňuje z použití chemických zbraní vládu Bašára Asada. Incident v syrském městě Chán Šajchún v provincii Idlib si minulý týden vyžádal desítky mrtvých, včetně mnoha dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 20 dětí.

Letecký útok v syrské provincii Idlib si vyžádal nejméně 100 obětí včetně 20 dětí. | Zdroj: Reuters

Rusko už dříve označilo návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN v jeho nynější podobě za nepřijatelný.

„Nevěříme, že má smysl přijmout usnesení o útoku chemickými zbraněmi v jeho současné podobě," sdělila před časem podle agentury Interfax mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová, podle níž se návrh neopírá o věrohodné údaje.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pak ve středu řekl, že znění rezoluce je předpojaté. Zároveň ale vyzval k tomu, aby se celý incident prošetřil. „Myslím, že je kontraproduktivní, aby Rada bezpečnosti OSN takovou rezoluci schválila. Nevolá totiž jen po vyšetření chemického útoku, ale a priori obviňuje Damašek,“ uvedl ruský ministr zahraničí.

Spojené státy, Francie a Británie vypracovaly návrh rezoluce, který po Damašku požaduje, aby plně spolupracoval s mezinárodními vyšetřovateli. Také hrozí sankcemi v případě potvrzení, že v Sýrii byly k útoku použity otravné látky. Rusko jako stálý člen rady již v minulosti osmkrát vetovalo rezoluce, které byly namířeny proti syrskému režimu prezidenta Bašára Asada.

Nejnovější návrh rezoluce se týká útoku s údajně chemickými zbraněmi na syrský Chán Šajchún. Podle svazu syrských záchranných organizací si útok ze začátku dubna vyžádal nejméně 100 obětí a 400 zraněných. Exilová Syrská organizace pro lidská práva uvedla, že po útoku zemřelo 72 lidí, včetně 20 dětí a 17 žen.

Podle této syrské organizace útočila na město buď syrská armáda, nebo její spojenec Rusko, jejichž letadla na město prý shodila toxický plyn. Rusko i Sýrie takový útok popírají. Moskva navíc tvrdí, že plyn zřejmě pocházel z detonace chemického skladu rebelů, který bombardovala syrská vládní letadla. Povstalci prohlášení Ruska popřeli.

Předložte důkazy, žádá Moskva

Situace v Sýrii byla také jedním z bodů středečního jednání šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona s ruským protějškem Lavrovem. Oba ministři se před novináři neshodli v pohledu na údajný útok plynem, který americká strana připisuje silám prezidenta Asada.

'Lépe chápeme jeden druhého,' zaznělo po setkání Tillersona s Putinem a Lavrovem

Číst článek

„Neviděli jsme žádné důkazy," prohlásil Lavrov. Varoval také na příkladu Iráku a Libye před „experimenty" v podobě snah svrhnout „totalitní diktátory". „Nepamatuji si pozitivní příklady. Budu rád, když mi je řeknete," uvedl na novinářský dotaz. Svržení Asada by podle něj pomohlo teroristům z Islámského státu.

Moskva podle Lavrova nesází na Asada, ale na to, že o budoucnosti země se mají domluvit sami Syřané. Důležité je, aby příští stát byl „demokratický a světský", až pak se má rozhodovat o osudu jednotlivých představitelů, a to bez tragických následků pro celý národ a stát.

Přestože se názory obou zemí na Sýrii v mnoha věcech rozchází, některé priority mají podobné. „Důkladně jsme rozebírali situaci v Sýrii a v některých oblastech se shodujeme. Oba chceme jednotnou a stabilní Sýrii a zabránit tomu, aby byl na jejím území ráj pro teroristy, kteří se snaží útočit na obě naše země,“ řekl po jednání Tillerson.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme