Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii, podle USA jsou kontraproduktivní

Ruská armáda zahájila letecké údery v Sýrii. Ruské letouny podle ministerstva obrany provedly v Sýrii dvě desítky letů a zasáhly osm cílů připisovaných Islámskému státu. Útoky prý jsou vedeny na vojenská zařízení, sklady zbraní a paliva a na komunikační sítě. Zdroj ze syrských bezpečnostních sil tvrdí, že bombardování se účastnila také syrská armáda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podle prezidenta Vladimira Putina bude ruské letectvo podporovat syrskou armádu na žádost prezidenta Bašára Asada

Podle prezidenta Vladimira Putina bude ruské letectvo podporovat syrskou armádu na žádost prezidenta Bašára Asada | Zdroj: ČTK

„Mluvíme výlučně o operacích letectva Ruské federace. Nasazení pozemních jednotek je vyloučeno. Cílem operací je pouze letecká podpora syrské vládní armády v jejím boji proti Islámskému státu,“ potvrdil šéf ruské prezidentské kanceláře Sergej Ivanov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Sýrii po ruských náletech okomentovali bývalý náměstek ministra zahraničí a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar a vojenský analytik Lukáš Visingr

Vysoce postavený americký představitel řekl agentuře Reuters, že ruská letadla provádějí údery v místech, která nejsou pod kontrolou islamistů. Moskva přitom oznámila, že cílí právě na pozice Islámského státu.

Syrští aktivisté tvrdí, že při ruských vzdušných útocích v oblastech Hama, Homsu a Latákíje zahynulo nejméně 27 civilistů, exilová organizace SOHR hovoří o 35 obětech, jsou prý mezi nimi i ženy a děti. Ruské ministerstvo obrany to odmítá.

Oblast podle aktivistů ovládají umírněné povstalecké skupiny a nejsou v ní bojovníci Islámského státu ani sítě Al-Káida. Také podle francouzského diplomatického zdroje jsou ruské údery namířeny proti umírněné syrské opozici, a ne proti Islámskému státu.

Moskva podle mluvčího americké diplomacie Johna Kirbyho informovala USA o zahájení akce hodinu předem. Rusko současně vyzvalo USA a jejich spojence, aby vyklidili vzdušný prostor nad Sýrií. Na to však Washington nehodlá přistoupit.

Mluvčí ministerstva zahraničí USA prohlásil, že Washington bude pokračovat ve vlastních leteckých úderech. Americký ministr zahraničí John Kerry si stěžoval u svého ruského kolegy Sergeje Lavrova, že ruské nálety v Sýrii jsou kontraproduktivní.

Podpora Asada

Podle prezidenta Vladimira Putina bude ruské letectvo podporovat syrskou armádu na žádost prezidenta Bašára Asada. Moskva se prý ale nemíní vrhnout do konfliktu bezhlavě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v Sýrii mluvili odborník na Rusko z Univerzity Karlovy Jan Šír a bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě Petr Kolář

Použití ruské vojenské síly v zahraničí dnes jednomyslně odhlasovali ruští senátoři. Opatření se týká pouze letectva, nikoli pozemních sil, a má být časově omezené.

Moskva v poslední době výrazně posiluje svou vojenskou přítomnost v Sýrii. Putin podporuje režim prezidenta Bašára Asada a tvrdí, že nevidí budoucnost Sýrie bez Asadovy vlády.

Rusko v minulých týdnech do Sýrie dováželo vojenskou techniku. Podle satelitních snímků jsou ruská letadla v zemi už několik dní.

Dojde na pozemní operaci?

Podle bývalého náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara nejde o boj Ruska proti Islámskému státu, ale za udržení režimu Bašára Asada.

Zklidnění nebo další migrační vlna? Ministři se na hodnocení ruského zásahu v Sýrii neshodnou

Číst článek

„Primární cíl je udržet současnou syrskou vládu u moci. Fronta se na pobřeží blížila k Latákiji a ruským základnám. To byl hlavní spouštěč.“

Vojenský analytik Lukáš Visingr je přesvědčený, že dojde i na pozemní ruskou operaci. „Je ale otázka, jestli to Rusko provede oficiálně nebo to provede podobně jako na Ukrajině skrytým způsobem.“

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme