Rusku by k obsazení Pobaltí stačily dva dny, NATO by nestihlo reagovat, řekl Pavel

NATO by nedokázalo patřičně zareagovat na případný útok Ruska v Pobaltí. Na bezpečnostní konferenci v Praze to prohlásil nastupující předseda Vojenského výboru NATO Petr Pavel. Rusku by podle něj k obsazení Pobaltí stačily dva dny. Rozhodování Severoatlantické aliance je ztíženo tím, že má osmadvacet členů, oproti tomu je Rusko schopné rozhodnout do několika hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pavel se funkce předsedy Vojenského výboru NATO ujme v červnu

Petr Pavel se funkce předsedy Vojenského výboru NATO ujme v červnu | Zdroj: ČTK

Pavel na konferenci s názvem ‚Naše bezpečnost není samozřejmost‘ varoval, že opatření, která Evropa přijímá v souvislosti s hrozbami Ruska a takzvaného Islámského státu, "jsou až zarážejícím způsobem neúčinná".

„Na straně aliance je jednou z nevýhod komplikovanost rozhodovacího procesu. Ta je daná prostě jen tím, že aliance má 28 členů a musí se na všech závěrech shodnout," řekl Pavel.

Přehrát

00:00 / 00:00

NATO by podle Petra Pavla nedokázalo patřičně zareagovat na případný útok Ruska v Pobaltí. O tématu mluví Michael Romancov a Jiří Šedivý

Politický proces s dobou pohotovosti vojenských jednotek tak podle něj bude nutné do budoucna sladit.

Pavel poznamenal, že Rusko je schopno obsadit Pobaltí během dvou dnů, během té doby by NATO na situaci nestihlo zareagovat. Poté by bylo NATO před rozhodnutím, jestli půjde kvůli už obsazenému Pobaltí s Ruskem do války, která by mohla být i jaderná, řekl Pavel na konferenci.

„Já jsem ten výrok pochopil zejména jako jeho apel k tomu, že je zapotřebí, aby NATO a jeho členské země braly Rusko seriózně a aby navýšily své zbraňové a další kapacity, které jsou zapotřebí proto, aby prostor, který je v NATO integrován, zůstal bezpečný,“ vysvětluje politický geograf Michael Romancov, který se konference účastnil.

„Myslím si, že to bylo vysloveno jako nutnost NATO si uvědomit, že Rusko je v tento okamžik reálná hrozba, je náš nepřítel, protože se jím samo stalo a je zapotřebí se na to připravit,“ dodal Romancov.

Šedivý: Máme schopnost rychlé reakce

Podle velvyslance České republiky při Severoatlantické alianci Jiřího Šedivého by ale NATO dokázalo na případnou snahu Rusku obsadit Pobaltí zareagovat účinně a dostatečně rychle:

„Aliance dokáže své členy před nepřítelem ochránit. Máme k tomu celou řadu plánů, cvičení, disponujeme vojenskými prostředky. Pan generál Pavel se soustředil čistě na technické a mechanické srovnávání počtů a vojenských prostředků na straně Ruska a v pobaltské části Aliance.“

„Toto zdaleka není vypovídající o schopnosti Aliance bránit vzhledem k tomu, že máme schopnost rychlé reakce, ale především tu existuje základní odstrašení od jakéhokoli útoku proti komukoli. Cena, kterou by jakýkoli útočník platil, by pro něj byla zdrcující,“ ubezpečil Šedivý.

Podle něj se Aliance dokáže rozhodovat v řádech hodin. „Politické rozhodovací procesy testujeme, zrychlujeme a i na potřeby velice rychlého rozhodnutí budeme připraveni.“

Vladimír Kroc, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme