Ruský aktivista Dadin je na svobodě. Chce pokračovat v protestech, jeho žena uvažuje o emigraci

Z věznice na sibiřském Altaji dopoledne propustili politického vězně Ildara Dadina. Ruský nejvyšší soud minulý týden zrušil dvou a půl letý trest za nepovolené shromažďování a nařídil Dadinovu rehabilitaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ildar Dadin před Kremlem (archivní snímek).

Ildar Dadin před Kremlem (archivní snímek). | Foto: Wikipedia Commons

Dadin před branou věznice na sibiřském Altaji poděkoval všem občanským aktivistům, kteří mu pomohli. Bez této pomoci by prý uvěznění zřejmě nepřežil.

Ruský aktivista strávil ve věznicích více než dva roky. Svému obhájci si stěžoval na mučení a nelidské podmínky ve věznici v Karélii na severu evropské části Ruska, odkud ho po četných protestech, domácích i zahraničních, na konci minulého roku převezli na Altaj.

Dadin chce i po propuštění pokračovat v protestech proti současnému režimu a bojovat proti týrání vězňů. Před altajskou věznicí na Dadina čekala jeho manželka Anastasia Zotovová. Ta se obává nového zatčení jejího muže a uvažuje o tom, že se společně s manželem z Ruska vystěhují.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme