Ruský patriarcha Kirill byl v Antarktidě. Podíval se do kostela i mezi tučňáky

Patriarcha moskevský a celé Rusi Kirill se stal polárníkem. Jako první hlava ruské pravoslavné církve navštívil Antarktidu, tamní ruskou polární základnu a nejjižnější pravoslavný kostel na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patriarcha Kirill mezi antarktickými tučňáky

Patriarcha Kirill mezi antarktickými tučňáky | Zdroj: Reuters

Patriarcha Kirill si do Antarktidy odskočil z Jižní Ameriky, kam se vydal na pastýřskou cestu.

V Antarktidě působí několik desítek ruských polárníků, obývajících Bellingshausenovu stanici, pojmenovanou po carském mořeplavci německého původu.

Na ostrově Waterloo navštívil patriarcha Kirill jediný pravoslavný kostel v Antarktidě.

„Jsou taková místa na světě, kde není třeba nic říkat. Samotné toto místo vyzařuje zvýšenou duchovní energii. Možná, že je to proto, že tady lidé pracují ve velmi těžkých podmínkách,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Patriarcha Kirill jako první hlava ruské pravoslavné církve vstoupil na půdu Antarktidy. Navštívil tam nejjižnější pravoslavný kostel na světě. Více Martin Dorazín

Dřevěný kostelík svaté Trojice na antarktickém kopci postavili před 12 lety a duchovní se v něm střídají podobně jako vědci na stanici.

„Antarktida je jediným místem na světě, kde nejsou zbraně, nevedou se žádné války a neprobíhají žádné vědecké výzkumy na vývoj nových prostředků likvidace lidí.“

„Je to předobraz ideálního lidstva. Důkaz, že lidé můžou žít bez hranic, zbraní a nepřátelské konkurence. Že mohou spolupracovat a cítit se členy jedné rodiny,“ prohlásila hlava ruské pravoslavné církve.

Patriarcha Kirill se vedle polárníků přivítal také s tučňáky a meditoval na břehu moře.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme