Ruský patriarcha Kirill se na Kubě poprvé sejde s papežem Františkem

Přesně za týden dojde na Kubě k historické události. Poprvé se tam setkají hlavy ruské pravoslavné církve a římskokatolické církve - patriarcha Kirill a papež František. Schůzku souběžně potvrdila Moskva i Vatikán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patriarcha Ruské pravoslavné církve Kirill

Patriarcha Ruské pravoslavné církve Kirill | Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0, Kremlin.ru

„Schůzka se uskuteční 12. února. Připravovala se dlouhou dobu a bude první v historii. Stane se začátkem důležité etapy ve vztazích mezi církvemi. Moskevský patriarchát a Svatý stolec si přejí, aby se tato událost stala symbolem naděje pro všechny lidi dobré vůle,“ uvedl metropolita volokolamský Ilarion, který má v církvi na starosti zahraniční vztahy.

Dodal, že návštěva papeže Františka v Rusku se zatím neplánuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vztazích katolické a ruské pravoslavné církve mluvil redaktor ČRo Adam Šindelář

František se na Kubě zastaví cestou na návštěvu Mexika, kterou vykoná ve dnech 12. až 18. února. Kirill má v plánu cestovat do Latinské Ameriky 11. až 22. února a navštíví kromě Kuby i Paraguay, Chile a Brazílii.

Pravoslavná a římskokatolická církev působí samostatně od rozkolu, který vyvrcholil jako „velké schizma“ v polovině 11. století. Pravoslavná, či také ortodoxní církev od té doby jako svou hlavu uznává konstantinopolského patriarchu.

Ruský patriarcha tedy formálně hlavou pravoslaví není, jeho autorita ale vyplývá z daleko největšího počtu ruských věřících. Pravoslavná církev je rozdělena na patnáct takzvaných autokefálních, autonomních, církví.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme