Ruský velvyslanec u OSN: USA provokují, vztahy jsou nejhorší od roku 1973

Napětí v americko-ruských vztazích je patrně největší od arabsko-izraelské války v roce 1973. Řekl to ruský vyslanec u OSN Vitalij Čurkin, napsala dnes agentura AP. Čurkin popsal údajné provokace Washingtonu vůči Moskvě, zároveň ale uvedl, že v některých otázkách se oběma velmocím daří spolupracovat a Rusko podle něj stojí o normalizaci vztahů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vitalij Čurkin, velvyslanec Ruska u OSN

Vitalij Čurkin, velvyslanec Ruska u OSN | Zdroj: Reuters

„Celková situace ve vzájemných vztazích je dnes myslím velmi špatná, patrně nejhorší od roku 1973,“ prohlásil Čurkin v narážce na takzvanou jomkipurskou válku, kdy tehdejší sovětští spojenci Egypt a Sýrie napadly Izrael podporovaný Spojenými státy.

Podle Čurkina může za ochlazení americko-ruských vztahů „zásadní nedostatek respektu a důkladných diskusí“ o politických záležitostech. USA a NATO se prý rozhodly budovat svou bezpečnost „na úkor Ruska“.

Za součást této strategie označil Čurkin přijetí východoevropských států do NATO a odstoupení Washingtonu od rusko-americké smlouvy ABM o raketové obraně.

Rusko vyhlíží změnu americké vlády

Jednou z „největších provokací“ byl podle ruského diplomata summit NATO v roce 2008, který rozhodl, že členy Severoatlantické aliance by měly být i Ukrajina a Gruzie.

Čurkin připomněl, že konflikt na východní Ukrajině začal poté, co proruského prezidenta v Kyjevě svrhly pouliční protesty. Podle něj šlo o „převrat“ podporovaný z Washingtonu.

Krátce na to Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, doplnila AP s tím, že americko-ruské vztahy zatěžují dále spory ohledně Sýrie a také údajné vměšování Moskvy do amerických prezidentských voleb.

Rusko vetovalo návrh na ukončení náletů na Aleppo. Vyhovovalo by to radikálům, tvrdí

Číst článek

Čurkin řekl, že Rusko by chtělo vztahy s USA normalizovat. „Pokud tomu pomůže změna americké vlády, bude to dobré," prohlásil. Ani dnes prý není spolupráce zcela zablokovaná.

„Ačkoli máme vážné neshody, jako ohledně Sýrie, pokračujeme ve spolupráci v jiných otázkách a někdy se ta spolupráce vyvíjí docela dobře," řekl ruský vyslanec u OSN Vitalij Čurkin.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme