Rusové se dmou pýchou nad anexí Krymu. Více oslavují už jen Velkou vlasteneckou válku

GRAF. Anexe Krymského poloostrova je jedna z událostí, na kterou jsou běžní Rusové hrdí, tvrdí to průzkum nezávislé společnosti Levada Center. Více než 40 % Rusů je hrdých na „vrácení Krymu zpět Ruské federaci“. V Rusku se tak anexe dostává na druhou pozici nejoslavovanějších úspěchů země. S informací přišel server The Moscow Times.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na přehlídce

Ruští vojáci na přehlídce | Foto: U.S. Department of Defense

První příčku drží Velká vlastenecká válka, na kterou je pyšných 83 % dotázaných. Rusové dále uvádí, že jsou pyšní na ruskou literaturu, vědu nebo silnou ruskou morálku. Pozadu ale nezůstala ani hrdost k průmyslové síle Sovětského svazu. Osmnáct procent respondentů obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina za jeho stabilizaci země a ekonomický růst.

Nadpoloviční většina Rusů je ale frustrována a zděšena „věčnou chudobou“ v zemi. Vadí jim především velké rozdíly tříd. Každý čtvrtý Rus uvedl, že je příliš rozrušen barbarstvím a hněvem jednoho člověka k druhému.

Stud za represe Sovětského svazu cítí 22 procent dotázaných, zatímco 20 procent je v rozpacích z toho, že Rusko zůstává pozadu za Západem. Dalších 14 procent naříká nad leností a setrvačností Ruska.

Průzkum prováděla společnost v období od 20. ledna do 23. ledna. Vyzpovídala 1600 Rusů ze 137 měst ve 48 ruských regionech.

Výsledky v grafech jsou z lednového průzkumu.

Lukáš Řezník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme