'S hňupy nepracuju.' Mladá hackerka odmítá, že by pomáhala Rusku ovlivnit americké volby

Alisa Ševčenková je známá tím, že firmám pomáhá najít chyby zabezpečení v jejich systémech. Bílý dům ji nyní ale obviňuje z toho, že byla zapojená do hackerské operace, která měla ovlivnit americké volby. Mladá Ruska to odmítá s tím, že si úřady buďto nesprávně vyložily fakta nebo se nechaly napálit. Uvedla to v rozhovoru pro britský The Guardian.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zimu tráví v Asii, kde medituje a trénuje kickbox. V Thajsku ji nyní překvapila zpráva o tom, že je její firma na černém seznamu Bílého domu. Ten tvrdí, že Alisa Ševčenková pomáhala ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi zasahovat do prezidentských voleb ve Spojených státech, píše britský deník.

Právě proto se její společnost ZOR objevila na americkém seznamu sankcí, který úřady zveřejnily minulý týden. Vedle firem se na něm fuguruje také ruská vojenská zpravodajská služba GRU nebo dva trestaní hackeři. Pětatřicet ruských diplomatů bylo navíc v této souvislosti vyhoštěno ze země.

Ševčenková po týdnu od zveřejnění seznamu promluvila a v rozhovoru pro britský deník odsoudila sankce proti ní s tím, že ji umístění její společnosti na seznam rozzlobilo. V rozhovoru popřela, že by kdy vědomě pracovala s ruskou vládou.

Domnívá se, že americké úřady udělaly chybu buď v „technicky nekompetentní desinterpretaci faktů“ nebo se nechaly zmást „padělky, které vznikly za účelem pošpinění mojí společnosti“. Mezi ty, kteří by něco takového mohli chtít, podle ní patří americké i ruské zpravodajské služby s cílem chránit pravé viníky.

„Mladá hackerka a její bezradná společnost se zdají jako perfektní volba pro tento cíl. Nesnažím se schovávat, hodně cestuju, jsem přátelská a komunikativní. A především nemám peníze, moc ani kontakty, které by mi mohly pomoct setřást vinu. Takže to opravdu může být kdokoliv,“ řekla Ševčenková.

Nevystudovaný počítačový nadšenec

Za útoky hackerů na OBSE stojí podle německé kontrarozvědky Rusko

Číst článek

Ruské úřady jsou podle The Guardian známé pro svou politiku „cukru a biče“, kterou se snaží donutit prominentní hackery ke spolupráci. „Více méně všichni v téhle komunitě už pracovali na něčem pro vládu,“ řekl britskému deníku Dave Aitel ze společnosti s americkými bezpečnostními systémy Immunity. Podle něj je Ševčenková v komunitě zabývající se bezpečností informací extrémně známá.

Ona ale sama sebe popisuje jako „typického introvertního počítačového nadšence“, který se většinu věcí naučil sám. Třikrát začala studovat na univerzitě, nikdy ale studium nedokončila. V roce 2004 začala pracovat pro ruskou firmu Kaspersky Lab, která se specializuje na kybernetickou bezpečnost.

Později ale odešla, aby si založila vlastní společnost. Nejdříve se její firma jmenovala Esage Lab, později ji ale přejmenovala na ZOR. Na seznamu amerických sankcí se objevila obě jména.

Ševčenková se ve své práci specializuje na hledání takzvaných „zero-days“, tedy dříve nezjištěných softwarových chyb, které by mohly učinit firmy zranitelné. Nikdy pro ni prý nepracoval člověk s kriminální minulostí, a ačkoliv byla sama několikrát oslovena lidmi, o kterých si myslí, že byli z ruské vlády, pokaždé je odmítla.

„S hňupy nikdy nepracuju. Pracuju jen s upřímnými lidmi, se kterými se cítím dobře,“ popsala pro The Guardian. Podle ní společnost ZOR skončila asi před rokem, nyní pracuje sama.

Ševčenková deníku napsala také, že si nemyslí, že by mohla v současnosti do Spojených států cestovat, ale ani o to nemá zájem. Podle svých slov je teď prakticky blokovaná ze světového trhu bezpečnosti informací. To, že se jména její firmy objevila na seznamu, ale přineslo i mnoho nových nabídek na nové zaměstnání, obchodní spolupráci nebo kolaboraci s jinými firmami, uvedla.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme