Šéf drážďanské Pegidy prohrál soud. Musí zaplatit 9600 eur za podněcování k nenávisti

Zakladatel protiislámského hnutí Pegida Lutz Bachmann musí zaplatit pokutu za podněcování k nenávisti a za urážlivé výroky na adresu uprchlíků. V odvolacím řízení o tom rozhodl soud v Drážďanech. Rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lutz Bachmann odstoupil z vedení německého hnutí proti islamizaci Pegida

Lutz Bachmann odstoupil z vedení německého hnutí proti islamizaci Pegida | Zdroj: Reuters

Předák německého protiimigračního hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) Lutz Bachmann označil v září 2014 na facebooku uprchlíky za „dotěrný hmyz", „odpad" a „špinavou pakáž".

Drážďanský soud nižší instance mu za to už na jaře vyměřil peněžitý trest ve výši 9600 eur, tedy v přepočtu 260 tisíc korun.

Vůči rozsudku se ale jak státní zástupce, tak i zakladatel protiislámského hnutí Pegida, které v centru Drážďan zpravidla v týdenních intervalech demonstruje od roku 2014, odvolali.

Odvolací soud ale shledal rozsudek v pořádku a jako oprávněný. Bachmann, který žije už několik měsíců na španělském ostrově Tenerife, tak bude muset pokutu zaplatit. Bachmann si verdikt soudu vyslechnout nepřišel.

Bachmann zveřejňoval kontroverzní příspěvky na Facebooku opakovaně. Loni v lednu se na sociální síti objevila fotografie, na níž měl malý knírek pod nosem a byl nalíčen jako nacistický vůdce Adolf Hitler. Kvůli tomuto incidentu musel nakrátko vedení Pegidy opustit, po měsíci se do něj ale vrátil.

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme