Šéf evropských socialistů: Zemi nejde řídit jako firmu, naším bojištěm je sociální stát

Členové Strany evropských socialistů, kam patří i ČSSD či slovenský Smer, se koncem týdně sešli v Praze, a to na konferenci nazvané Save the Europe (Zachránit Evropu). Během ní si spolu promluvili i předseda strany Sergej Stanišev a premiér Bohuslav Sobotka. Co přesně si navzájem řekli, není známo, v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu ale Stanišev říká, že cestou k voličům je pro sociální demokracii schopnost být opravdu sociální a čelit novým výzvám, jako je například ekologie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sergej Stanišev, předseda PES

Sergej Stanišev, předseda PES | Foto: Filip Jandourek

Situace evropské levice není v současnosti jednoduchá a v mnohých zemích se do popředí dostávají pravicové strany. Co považujete za největší problém, kterému dnes evropská levice čelí?

Není to jenom problém evropské sociální demokracie, ale problém celého evropského projektu, který prochází největší krizí od svého začátku. Letos jsme čelili referendu o brexitu, které všechny překvapilo. Vidíme, že v Evropě jsou na vzestupu nacionalistické síly a i ve Spojených státech zvítězil Donald Trump. Příčnou je, že lidé ztrácejí důvěru v instituce a v Evropskou unii. Větší bezpečnost, práce, sociální ochrana a mír jsou tím, o čem celá Evropa je. Vše, čeho se podařilo dosáhnout a je historicky fascinující, je nyní v ohrožení.

To je poměrně obecné. Uvědomujete si ale nějaké konkrétní problémy, kterými trpí strany, jež zastupujete?

Problémy, kterým Evropa čelí, jsou pro nás důležité proto, že evropská sociální demokracie je pravděpodobně nejvíce proevropskou skupinou politických stran. Tradiční pravice je rovněž proevropská, ale řekl bych, že méně. Naše budoucnost se tedy úzce váže k budoucnosti evropského projektu. A to, co navrhují "antievropané", není skutečná alternativa. Nemůžete se izolovat od zbytku světa. Ani ty největší země v Evropě nemohou čelit tomu všemu samy.

Sobotka pokračuje v bilančních schůzkách. Ráno se sešel s Chovancem, večer bude mluvit s ministrem životního prostředí

Číst článek

Sociální demokracie v Česku i řadě jiných zemí čelí opozici pravicových stran, jejichž preference rostou. Vaši domácí stranu v Bulharsku poráží pravicová strana už několik let. Proč myslíte, že se to děje?

Jsou zde politické cykly a také odlišné situace v jednotlivých zemích. Můžu ale říct, že když mě v roce 2011 zvolili předsedou PES, měli jsme ve 27 zemích tři premiéry. Teď jich máme osm. Jsme tedy silná politická rodina. Když budeme společně pracovat a bojovat v parlamentech a všude jinde za to, čemu věříme, můžeme byt ještě silnější. Důvodem tohoto (pražského) sjezdu je upozornit naše členy a aktivisty, že situace je velice vážná a potřebují odpovědnost a schopnost postavit se za to, čemu věří, aby byli důvěryhodní.

Existují nějaké konkrétní kroky, které může ČSSD podniknout proti svému silnému protikandidátovi - hnutí ANO byznysmena Andreje Babiše, který chce "řídit stát jako firmu"?

Věřím, že ano. Během konference se sejdeme s premiérem Bohuslavem Sobotkou a budeme diskutovat o všem. ČSSD je silná a pro naše strany je typická jejich schopnost sebeobnovy. Schopnost poučit se ze slabostí a přizpůsobit se změnám. Důležitá je také důvěryhodnost naších řešení, protože jsme se neobjevili odnikud. Jsme tu mnoho desetiletí a do velké míry jsme vybudovali největší výdobytek 20. století – sociální stát. Jsme tu proto, abychom ho ochránili a rozvíjeli v 21. století. Protože to je naše identita a bojiště. Stát nelze řídit jako firmu. Stát je společenství lidí, které vyjadřuje vůli národa a společnosti a veřejný zájem by měl být na prvním místě.

Sergej Stanišev
Bývalý bulharský premiér a předseda tamní socialistické strany. Od roku 2011 je předsedou Strany evropských socialistů, která seskupuje 33 evropských levicových stran a spolupracuje s dalšími téměř dvěma desítkami politických uskupení. Od roku 2014 je také poslancem Evropského parlamentu.

ČSSD - ale i jiné sociální demokracie - se potýká s tím, jak zkombinovat své tradiční voliče, tedy pracující střední třídu, s vysoce vzdělanými lidi z velkých měst, které potřebuje. Jde tento rozpor nějak vyřešit?

Řešení samozřejmě existuje, vždy nějaké je. Pro mnoho lidí napříč Evropou byla v posledních dekádách sociální demokracie stranou, která byla příliš blízko pravému středu. Občas bylo těžké rozlišit, kdo vlastně vládne, protože politika byla stejná. Nový liberalismus dominoval všude a infiltroval také naše hnutí. Naše země ve střední a východní Evropě dostávaly od přátel ze západní Evropy rady, ať se privatizuje všechno za každou cenu a věci budou fungovat dobře, ale víme, že to tak nebylo. Naším bojištěm je sociální stát, dostupné školství pro každého, kvalitní zdravotní péče, ochrana nezaměstnaných a seniorů. To je to, co musíme udělat, protože lidé už nevěří jenom slibům. Chtějí vidět činy. Další věcí je, že se musíme postavit novým výzvám, které jsou důležité pro další generaci. Patříme k politickým stranám, které jsou nejaktivnější při ochraně životního prostředí, a věřím, že tohle je pro mladou generaci důležité. Všichni se stěžují, že mladí lidé jsou zklamaní z politiky, nevěří v instituce. To ale znamená, že musíte něco dělat, ukázat, že jste schopni tyto problémy řešit, a my jsme vytvořili program pro mladé se čtyřmi pilíři.

Části mladých voličů ale imponují radikálnější představitelé levice, jako například Jeremy Corbyn nebo Bernie Sanders. Proč vlastně?

Protože mladá generace vidí Jeremyho Corbyna a Bernieho Sanderse jako autentické lidi/osobnosti, kteří opravdu věří tomu, co říkají. Ne jako oportunisti, kteří dělají kompromisy a dohody, jenom aby se udrželi při moci, ale jako lidé, kteří si stojí za svým. A myslím, že tohle je tajemstvím jejich úspěchu. Tohle bych chtěl vzkázat i našim delegátům zde – potřebujeme ukázat, že naše hodnoty – mír, demokracie, solidarita, rovnoprávnost – pro nás nejsou jenom slova. Že jsme připraveni bojovat. Protože v Evropě se dějí znepokojivé věci a příliš mnoho politiků, zejména na pravici, říká, že můžeme pokračovat jako doposud. S tímhle přístupem vám mladí lidé samozřejmě řeknou „nenávidíme vládu a strany, nevěříme institucím a chceme změnu“.

Zmínil jste, že dlouhou dobu byla levice nerozeznatelná od pravého středu a také že úlohou sociální demokracie je schopnost postavit se za svá přesvědčení a sociální stát. Lze tedy říct, že cesta k přežití je pro sociální demokracii jít více doleva?

Pokud to chcete říct takhle, klidně to řekněte. My všichni věříme v levicové sociální hodnoty. Občas ale nejsme dostatečně dobří a silní v jejich prosazování. To je často naše slabost. Nemůžeme být populističtější než populisté, nacionalističtější než nacionalisté, není to v naší povaze a DNA. Můžeme ale být sociálnější než oni, můžeme být ochránci a skuteční bojovníci za rovnoprávnost a za lepší život pro všechny. Je zde totiž hluboký pocit nespravedlnosti. Lidé říkají, že Evropská unie pomohla triliony eur bankám, nepomohla ale jim – občanům Česka, Řecka nebo Itálie. To je oprávněná námitka a důvod, proč jim musíme ukázat, že je ochráníme.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme