Šéf FBI: Důkazy, že Obama nechal Trumpa sledovat, nejsou

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ani ministerstvo spravedlnosti nemají žádné důkazy, že by tehdejší prezident Barack Obama během loňské předvolební kampaně nařídil odposlechy Donalda Trumpa. Během slyšení v Kongresu to v pondělí řekl šéf FBI James Comey.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dva dny po volbách se Obama sešel se svým čerstvě zvoleným nástupcem Donaldem Trumpem.

Dva dny po volbách se Obama sešel se svým čerstvě zvoleným nástupcem Donaldem Trumpem. | Foto: Bílý dům, Pete Souza

Podle Comeyho se nenašly žádné informace podporující tvrzení, s nímž přišel začátkem března prezident Trump. Ředitel FBI členům zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů řekl, že nikdo nemá právo svévolně nařídit sledování amerického občana. Tuto pravomoc má pouze soud po důkladném zvážení toho, zda je k odposlechům skutečně důvod.

Prezident Trump svého předchůdce bez zveřejnění jakýchkoli důkazů obvinil, že jej loni nechal odposlouchávat v jeho sídle v newyorském mrakodrapu Trump Tower. Záležitost nyní vyšetřuje zpravodajský výbor, který v pondělí zahájil veřejná slyšení.

Ředitel Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Mike Rogers na dotaz jednoho z demokratických členů výboru vyloučil, že by se Obama se žádostí o sledování Trumpa obrátil na britské tajné služby. S tímto tvrzením přišel v průběhu března prezidentův mluvčí Sean Spicer, podle něhož analytik televize Fox News dospěl k závěru, že Obamovi s Trumpovými odposlechy pomáhala britská zpravodajská služba GCHQ.

'Vážně poškozená důvěryhodnost'

Řada republikánských i demokratických politiků, stejně jako někteří bývalí představitelé bezpečnostních orgánů, se v minulých týdnech postavila na Obamovu stranu s tím, že důkazy pro Trumpovo tvrzení podle nich neexistují. Někteří prezidenta vyzvali, aby svá slova odvolal, nebo se svému předchůdci omluvil.

Předseda demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer v pondělí v reakci na Comeyho slova uvedl, že Trump nepodloženými tvrzeními "vážně poškodil svou důvěryhodnost". Prezident by podle něho měl vzít svá slova zpět, přiznat, že se mýlil a zanechat svých "výstředních tweetů".

Trump s obviněními přišel v jedné ze svých častých sérií časně ranních twitterových prohlášení, v níž údajné odposlechy přirovnal k době McCarthyismu (represím komunistů v 50. letech) a vzápětí k aféře Watergate (odposlechů sídla demokratů v 70. letech).

Republikánský předseda výboru Devin Nunes v pondělí uvedl, že Trump sice nebyl odposloucháván, mohly však proti němu být nasazeny jiné sledovací praktiky.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme