Severní Korea otestovala nový raketový motor. Zkoušce přihlížel i vůdce Kim Čong-un

Severní Korea provedla test nového raketového motoru. Oznámila to v neděli podle světových agentur severokorejská média. Zkouška znamená podle státních médií KLDR začátek nové éry raketového průmyslu země. Osobně jí přihlížel i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje na fotografii státní agentury KCNA test nového raketového motoru

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje na fotografii státní agentury KCNA test nového raketového motoru | Zdroj: Reuters

Nový motor umožní komunistickému režimu v Pchjongjangu dosáhnout světové úrovně ve vypouštění satelitů na oběžnou dráhu kolem Země, tvrdí státní agentura KCNA. Dodala, že se tak současně vyzkoušel motor, který by měl sloužit pro rakety dlouhého doletu.

„Svět si brzy uvědomí význam historického vítězství, kterého jsme dnes dosáhli," citovala KCNA nejvyššího představitele KLDR.

Trump chce zlepšit vztahy s Čínou. Plánuje i návštěvu, řekl americký ministr zahraničí

Číst článek

Severní Korea v minulých měsících provedla několik testů balistických raket. Střely byly vypáleny jako zkouška na případné zasažení amerických základen v Japonsku, zdůraznil Pchjongjang.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v pátek prohlásil, že americká politika strategické trpělivosti vůči Severní Koreji skončila. Jednou z možností je i vojenská akce proti Pchjongjangu, pokud by se hrozba ze strany KLDR dále zvýšila, dodal podle zpravodajské agentury AFP Tillerson při zahájení návštěvy Jižní Koreje.

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje na fotografii státní agentury KCNA test nového raketového motoru | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme