Slovensko čelí nařčení, že předražilo zakázky ohledně předsednictví v Evropské unii

Slovenské ministerstvo zahraničí prý neoprávněně přidělilo některé zakázky na pořádání akcí kolem evropského předsednictví firmám napojeným na vládní SMER. Bývalá zaměstnankyně ministerstva Zuzana Hlávková tvrdí, že zakázky byly při zadání záměrně podhodnocené, aby se nemusela vypisovat výběrová řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní rada Slovenské republiky

Národní rada Slovenské republiky | Foto: Peter Zelizňák | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY 3.0,©

Pokud by její tvrzení bylo pravdivé, náklady ohledně vládních zakázek by se tehdy mnohonásobně zvýšily. Na zakázky spojené s evropským předsednictvím přitom na Slovensku platí výjimka.

„Jednoznačně odmítáme obvinění, která zazněla z úst naší bývalé zaměstnankyně. Vyjadřuje se k věcem, o kterých, vzhledem ke svému pracovnímu postavení, nemohla ani vědět,“ tvrdí mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Petr Stano. Výjimka slovenského ministerstva zahraničí tvoří přibližně 162 tisíc eur. Tu tamní parlament odhlasoval už před dvěma lety.

Místo přijímání uprchlíků peníze. Slovensko nabízí ‚efektivní solidaritu‘, jižní Evropa je ale proti

Číst článek

V Česku už dříve, v souvislosti s předsednictvím Evropské unie, vypukla aféra ohledně zakázky na zajištění audiovizuální techniky. Tu získala od úřadu vlády společnost Promopro bez výběrového řízení. Soud v kauze uznal vinnými několik podnikatelů.

Linda Nagyová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme