Slovensko hlásí první případ ptačí chřipky, virus H5 se objevil v Bratislavě

Slovenské úřady ohlásily první výskyt ptačí chřipky. Ohnisko nákazy lokalizovaly v malochovu v bratislavské čtvrti Dúbravka. Informovala o tom slovenská agentura TASR s odkazem na ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova. Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila v řadě evropských zemí včetně Německa, Rakouska a Polska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuře, slepice, kohout, drůbež (ilustrační foto)

Kuře, slepice, kohout, drůbež (ilustrační foto) | Foto: CC BY-NC-SA 2.0, MTSOfan

Podle úřadů jde o vysoce nakažlivý podtyp H5.

„Ministerstvo zemědělství a rozvoje venkova vyzývá chovatele, aby dodržovali biologickou ochranu chovů a zabránili kontaktu s divoce žijícími ptáky, kteří migrují Evropou,“ uvedla šéfka resortu Gabriela Matečná.

V případě jakéhokoli podezření mají chovatelé okamžitě kontaktovat nejbližší veterinární správu. „I když dosud nebyl potvrzen přenos této ptačí chřipky na člověka, opatrnosti není nikdy dost," dodala Matečná.

Virus takzvané ptačí chřipky se poprvé objevil v Hongkongu v roce 1997. Od té doby se rozšířil mezi drůbeží zpočátku hlavně v Asii a pak po celém světě. Vakcinace v chovech se neprovádí, je dokonce zakázaná. Postižená hejna se likvidují.

Na bratislavskou veterinární správu byl v úterý dopoledne nahlášen hromadný úhyn nosnic v domácím malochovu v rodinném domě v městské části Bratislava-Dúbravka.

Inspektoři na místě zjistili, že během vánočních svátků uhynulo celé chovné hejno, tedy asi 65 kusů drůbeže od kuřat po nosnice.

Ptačí chřipka se v posledních měsících objevila mimo jiné na farmách v Rakousku, Nizozemsku, Francii, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku nebo Řecku.

Agresivní kmen ptačí chřipky H5N8 se například šíří na severozápadě Německa. V posledních dnech kvůli ní na farmách v Dolním Sasku vybili celkem 77 tisíc krocanů, kuřat a kachen.

Vybíjení desetitisíců kusů drůbeže zahájili na severozápadě Německa už během vánočních svátků. Celkem se opatření dotklo sedmi velkochovů. Na některých se nákaza přímo potvrdila a další byly s postiženými farmami v kontaktu.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme