Slovenští vinaři se chtějí ozbrojit. Potýkají se s extrémními nálety špačků

Desítky vinařů na Slovensku požádaly o trvalou výjimku na použití střelných zbraní. Chtějí chránit úrodu, kterou jim letos ničila migrující hejna špačků. Škody, které ptáci způsobili během podzimu, považují vinaři za extrémní. Některým zmizela celá úroda hroznů. Slovenské ministerstvo životního prostředí ale špačky bere jako chráněná zvířata a výjimku povolit odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Špaček obecný

Špaček obecný | Foto: Fotobanka Pixabay

„Měli jsme hektar Chardonnay a nám to špačci úplně sežrali. Den předtím jsme přišli na parcelu, že půjdeme obírat, a bylo vlastně po hroznu,“ popisuje situaci majitelka vinic u Šenkvic Margita Šebová. To, co prožila, zažívají vinaři pravidelně. Letos však byla migrace špačků extrémní.

„Někteří vinaři hlásí stoprocentní ztrátu v rozmezí pět až osm hektarů. A to jsou ztráty řádově padesát až šedesát tisíc eur jen na úrodě, nemluvě již o ztrátách z prodeje vína,“ shrnuje biolog Bruno Gabel.

Z ptáčků, kteří jako první po zimě rozezvučí zpěvem zahrady v severních částech Slovenska, kde chytají hmyz, se během podzimu na jihu stává hejno monster.

„Slovensko je první země, která je nechráněná při migraci špačků ze severu, například z Polska a z Běloruska,“ vysvětluje ornitolog Jozef Ridzoň.

50 hektarů vinic = 230 kilometrů sítí

Desítky vinařů vidí jen jedno účinné řešení - trvalou výjimku na odstřel. Ministerstvo životního prostředí jim naopak doporučuje vytvořit systém sítí.

víno, vinobraní, réva, hrozen | Foto: Vojtěch Man

„Sítě jsou jen jednou částí možné budoucí diskuse. Je to řešení, které určitě považujeme určitě za efektivnější než odstřel. Z našeho pohledu vydat povolení k odstřelu a zabíjet špačky ve velkém není řešením,“ říká mluvčí slovenského ministerstva životního prostředí Petra Stano Maťašovská.

„Vinař nechrání katastrální hektar, ale řádek. Vinař, který má 50 hektarů, musí zasíťovat 230 kilometrů,“ upozorňuje na nákladnost řešení pomocí sítí biolog Bruno Gabel.

Vinaři chtějí za udělení trvalé výjimky na odstřel špačků bojovat i v případě neúspěchu při jednáních s resortem životního prostředí.

Linda Nagyová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme