Smrt nebo mříže? Je i třetí možnost, nabízí Kosovan, který se osvobodil ze sítí Islámského státu

Před třemi roky se jeden z mladých kosovských muslimů přidal na Blízkém východě k teroristické organizaci Islámský stát. Dnes je zpátky v Kosovu a společně s dalšími, kteří mají podobnou zkušenost, se snaží verbování džihádistů zastavit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslovečný začátek konce Islámského státu možná už začal

Příslovečný začátek konce Islámského státu možná už začal | Foto: Adam Schreck | Zdroj: ČTK

K džihádistickému hnutí inklinuje stále více mladých kosovských muslimů. Podle úředních statistik vyrazilo do Sýrie a Iráku asi 300 Kosovanů, což je v přepočtu na obyvatele nejvíc z Evropy.

Přispívá k tomu i to, že se nejmladší evropský stát potýká s chudobou a vysokou nezaměstnaností. Vláda v Prištině nyní spouští programy, které bývalé radikály začleňují zpět do společnosti. V Kosovu vznikla i skupina těch, kteří se po návratu do vlasti snaží potenciální rekruty džihádistů od cest do Iráku a Sýrie odradit.

Odradit jiné od své chyby

Liridona Kabashiho ještě před třemi roky na Blízkém východě cvičili džihádisté. Tvrdí ale, že se samotných bojů nikdy neúčastnil. „Naše přítomnost v Iráku a Sýrii páchá víc škody než užitku. Oni nepotřebují zahraniční bojovníky,“ říká mladý Kosovan. Teď se snaží od stejné chyby, kterou udělal on, odradit potenciální rekruty Islámského státu.

Iráčané se snaží dobýt poslední baštu Islámského státu. Začala bitva o klíčový Mosul

Číst článek

Společně s dalšími, kteří mají podobnou zkušenost, založil Institut pro bezpečnost, integraci a deradikalizaci. Skupina také pomáhá bývalým radikálům znovu se začlenit do společnosti a přesvědčuje ty, kteří na území IS vyrazili, aby se vrátili.

Poté co ale loni kosovská vláda zpřísnila zákony, hrozí bojovníkům v cizích válkách 15let vězení. Právě pobyt v cele ale může podle experta na bezpečnost Burima Ramadina vézt k izolaci a následné radikalizaci bývalých bojovníků

Za mříže, nebo zemřít

IS nahání do Mosulu civilisty jako živé štíty. Irák odmítl tureckou nabídku pomoci

„Těm, kteří už jsou v Iráku a Sýrii nemůžete nabídnout jen dvě možnosti. Vězení nebo zemřít ve válce. Protože ti, kteří už bojují, vám řeknou, že je lepší zemřít než jít do vězení. Chceme jim říct, že je i třetí možnost - znovuzačlenění do společnosti a deradikalizace,“ říká spoluzakladatel institutu Albert Berisha. On sám se vrátil zpět do Kosova, jakmile si uvědomil, že je po boku Islámského státu připravený jít do boje. Teď mu za to hrozí 3 a půl letý trest.

Podobný příběh jako Albert Berisha či Liridona Kabashi mají za sebou zřejmě desítky dalších kosovských muslimů.Podle agentury Reuters během uplynulých 4 let odešlo z Kosova na blízký východ víc než 300 lidí, přes padesát jich tam zemřelo.

Lubica Bergmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme