Smrt Poláka v Elku spustila nepokoje. Stovky lidí poničily restauraci přistěhovalců a napadly policii

Nepokoje v polském městě Elk vyvolala smrt 21letého muže, který byl pobodán během silvestrovské noci. Podle prokuratury se mladík spolu s dalším mužem pokusil ukrást alkohol z tamní restaurace Prince Kebab vlastněné přistěhovalci. Poté došlo mezi zaměstnancem restaurace tuniského původu a muži k potyčce, během níž byl Polák pobodán. U podniku se na protest o den později shromáždily stovky lidí. Restauraci vymlátili výlohu a do oken házeli petardy. Policie 28 lidí zadržela, píše polský deník Gazeta Wyborcza.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před restaurací se na Nový rok sešly stovky lidí. Do oken házeli kameny a petardy

Před restaurací se na Nový rok sešly stovky lidí. Do oken házeli kameny a petardy | Foto: Fotobanka Profimedia

Prokuratura neví, co následovalo ihned po vstupu dvou mužů do restaurace. Ví ale, že v určité chvíli jeden z nich vzal dvě lahve a pokusil se je ukrást. V tu chvíli kuchař a jeden ze zaměstnanců vyběhli za ním. Došlo k potyčce a tehdy byl jeden z mužů pobodán nožem, uvedl v tiskové zprávě okresní prokurátor v Elku Wojciech Piktela.

Obviněný ze zabití je Tunisan, který přiznal, že nůž během bitky použil. Během pondělí má proběhnout také pitva 21letého Poláka, která určí přesné příčiny úmrtí. Podle Gazety Wyborczej měli oba muži, kteří se pokusili krást alkohol v restauraci, trestní minulost.

Britská policie obvinila 15letého chlapce ze zabití Poláka v Harlow

Číst článek

V reakci na incident z 31. prosince se na Nový rok sešly před podnikem stovky lidí. Pieta se ale rychle proměnila v nepokoje, během nichž lidé házeli petardy do výlohy a lahve a kameny po policii. Zadrženo bylo 28 lidí ve věku od 17 do 50 let, některé osoby byly v podnapilém stavu. Od půlnoci je na místě klid, policie tam nadále hlídkuje.

Radní města Elk uvedl, že prostory restaurace Prince Kebab si pronajímají cizinci tuniské, alžírské a marocké národnosti, a že v noci byly vymláceny výlohy i v druhém baru, který provozují. V pondělí večer proběhne ve městě za zabitého mladíka mše.

Filip Harzer, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme