Sněmovna lordů schválila dodatek k zákonu o brexitu. Může zbrzdit odchod Británie z EU

Britská Sněmovna lordů doplnila vládní zákon o zahájení brexitu o důležitý dodatek. Občanům Evropské unie má garantovat právo zůstat ve Spojeném království i poté, co země odejde z Evropské unie. Premiérka Theresa Mayová tak nyní nemusí stihnout zahájit odchod Velké Británie z unie do konce března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová | Zdroj: Reuters

Britská vláda už vyjádřila z přijetí dodatku zklamání. „Naši pozici k otázce občanů EU jsme dali opakovaně najevo. Chceme zaručit práva občanů EU, kteří v současnosti žijí v Británii, a práva britských občanů žijících v jiných členských státech, jakmile to bude možné," uvedla v reakci na výsledek hlasování mluvčí vlády.

Pro vládu premiérky Theresy Mayové znamená rozhodnutí Sněmovny lordů porážku. Členy horní komory britského parlamentu se totiž kabinet do polední chvíle snažil přesvědčit, aby dodatek nepodpořili.

Ministryně vnitra Amber Ruddová například napsala každému členovi Sněmovny lordů dopis, což je ve Velké Británii velmi neobvyklé.

Dodatek týkající se jednostranného závazku Británie ohledně statusu unijních občanů odmítla Dolní sněmovna k zákonu připojit. Když pak zákon dorazil do Sněmovny lordů, vláda členy horní komory varovala, aby nekomplikovali nedemokraticky putování zákona parlamentem a nepodkopávali vyjednávací pozici premiérky Mayové.

Konzervativní poslanec David Davies dokonce zpochybnil další existenci Sněmovny lordů, pokud by horní komora dělala potíže kolem zákona o zahájení brexitu. Tento tlak byl ale spíše kontraproduktivní a v horní komoře, kde Konzervativní strana nemá většinu, vznikla aliance napříč stranami.

Norma se vrací do Dolní sněmovny

Vládní zákon o zahájení brexitu se s připojeným dodatkem nyní vrací do Dolní sněmovny. Poslanci ale nejspíš legislativu opět odhlasují v původním znění a zákon se vrátí k lordům.

Brexit straší britské univerzity. Zvažují zřízení kampusů na kontinentu

Číst článek

Pokud k tomu opravdu dojde, nastane takzvaný ping-pong, kdy si obě komory budou zákon přehazovat tak dlouho, dokud se nedohodnou.

Schválení dodatku každopádně znamená zdržení. Premiérka Mayová tak možná nedokáže splnit svůj závazek, že do konce března aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy, po kterém mají následovat jednání o odchodu Britů z EU.

Zákon, který Mayové aktivovat článek 50 lisabonské smlouvy, měl být původně schválený do 7. března. A podle některých informací chtěla premiérka zahájit jednání o brexitu formálně už 9. března na summitu EU v Bruselu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme