Soud poslal do vězení padělatele, kteří dodali falešné doklady i atentátníkům z Paříže

Soud v Bruselu ve čtvrtek poslal do vězení třináct lidí za falšování dokumentů. Udělil jim tresty od tří do osmi let. Nepravé průkazy totožnosti skupina padělatelů vyrobila mimo jiné pro pachatele atentátů v Paříži a Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Belgická policie prohledává po bruselských útocích čtvrť Schaerbeek

Belgická policie prohledává po bruselských útocích čtvrť Schaerbeek | Zdroj: Reuters

Celkem bylo odsouzeno 14 členů organizované skupiny, jeden z nich ale dostal pouze trest veřejně prospěšných prací. Některým odsouzeným byl trest odložen. Padělatelé dostali rovněž pokuty, některé z nich ve výši až 60 tisíc eur.

Odsouzení zfalšovali celkem asi 2000 dokumentů. Vyrobili také průkazy totožnosti pro Najima Laachraouiho, který loni v březnu spáchal sebevražedný atentát na bruselském letišti Zaventem, a pro Salaha Abdeslama, který se podle vyšetřovatelů podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015 a následně z místa činu utekl. Abdeslam je nyní v rukou francouzských úřadů.

Organizovaná skupina šířila falešné dokumenty do celé Evropy i za její hranice. Svým zákazníkům opatřovala mimo jiné falešnou belgickou, španělskou či dánskou totožnost.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme