Soud v Detroitu zablokoval Trumpovy dekrety. Úřady zrušily přes 100 000 víz

Soudkyně v Detroitu vydala nařízení, které dočasně blokuje dekrety prezidenta Donalda Trumpa omezující imigraci. Další státy jej mohou následovat, napsala agentura Reuters. Zrušeno bylo už přes sto tisíc víz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti imigračnímu dekretu prezidenta Trumpa.

Protesty proti imigračnímu dekretu prezidenta Trumpa. | Zdroj: Reuters

Soudkyně Victoria Robertsová reagovala na žádost východního okresu státu Michigan dožadujícího se trvalého příkazu zakázání odmítnutí vstupu do Spojených států legálním přistěhovalcům i těm s platnými vízy.

Držitelé zelených karet byli původně také postiženi Trumpovým příkazem, ale federální ministerstvo vnitřní bezpečnosti (Homeland Security) v neděli vydalo prohlášení, ve kterém tvrdí, že se jich nový exekutivní příkaz netýká.

V návaznosti na Trumpův zákaz vstupu sedmi převážně muslimských zemí do USA, bylo zrušeno více než 100 tisíc víz. Informuje o tom deník The Washington Post s odvoláním na slyšení u soudu ve Virginii.

Kancelář před letištní restaurací. Špičkoví právníci pomáhají lidem zasaženým Trumpovým příkazem

Číst článek

K žalobám ohledně protiimigračního příkazu se mají v následujících dnech vyjádřit i soudy v Bostonu, Seattlu a Virginii.

Už dříve se k ráznému kroku rozhodl stát Washington, který oznámil, že bude žalovat prezidenta Donalda Trumpa za dekret o zákazu vstupu občanů sedmi muslimských zemí do USA. Oznámil to v pondělí ministr spravedlnosti státu Bob Ferguson. Žalobu podle něj podpoří společnosti Amazon.com Inc. a Expedia Inc.

Žaloba na Trumpa a některé vysoce postavené úředníky jeho vlády bude podle Fergusona podána ještě v pondělí u federálního soudu v Seattlu, největším městě státu Washington. Bude požadovat, aby klíčové paragrafy exekutivního příkazu byly označeny za neústavní a aby platnost dekretu byla pozastavena.

Prezident Trump podepsal exekutivní příkaz minulý pátek. Zavedl přísnější prověřování lidí přicházejících do Spojených států. Opatření má podle Trumpa zabránit „radikálním islámským teroristům" ve vstupu do země. Součástí nařízení je dočasný úplný zákaz vstupu do země pro uprchlíky ze Sýrie a pozastavení programu pro běžence z dalších zemí. Kromě Sýrie se to týká Iráku, Iránu, Jemenu, Libye, Somálska a Súdánu.

jra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme