‚Špagát‘, hlava v záchodě, bití. V ruských káznicích běžná věc, tvrdí političtí vězni

Když se řekne špagát, někdo si představí kus motouzu, gymnastky zase náročný cvik. V ruské vězeňské hantýrce špagát znamená roztahování člověka za ruce nebo nohy, dokud mu nepopraskají šlachy, svaly nebo žíly. Takové metody prý nejsou v ruských věznicích ničím neobvyklým. Vedení věznice IK-7, kde k těmto případům podle svědků došlo, ovšem nelidské zacházení s vězni popírá. Případem se má zabývat i ruský Vyšetřovací výbor.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

„Kopali mě do rozkroku, roztahovali na špagát, pokoušeli se zlomit nebo alespoň vykloubit ruce. Mlátili nás půl hodiny každé ráno a půl hodiny každý večer. Nechávali nás jen tak v trenýrkách stát venku v mrazech, dokud lidi nezačali ztrácet vědomí,“ popisuje poměry ve věznici IK-7 v Karélii na severu Ruska bývalý vězeň Gasan Bajtubajev. S ruským obráncem lidských práv Lvem Ponomarjovem se spojil po skypu ze svého domova na Kavkaze.

Přehrát

00:00 / 00:00

‚Špagát‘, hlava v záchodě, bití. V ruských káznicích běžná věc, tvrdí političtí vězni. Natáčel zpravodaj ČRo v Rusku Martin Dorazín

Po převozu do věznice IK-7 prý Gasana i ostatní nové vězně preventivně umístili na 35 dní do ŠIZO, tedy do trestného oddělení, aniž cokoli stačili provést. ŠIZO je věznice ve věznici.

Zájem obránců lidských práv a členů moskevského helsinského výboru o věznici v karelské Segěži vyvolal případ politického vězně Ildara Dadina, který si tam odpykává trest za držení protikremelského plakátu. Dadin se tam podle svých slov také stal obětí systematické brutality.

Federální vězeňská služba FSIN vydala minulý týden prohlášení, ve kterém jakékoli násilí popřela. Dadin je podle FSIN zdatným simulantem. Příbuzní vězňů z IK-7 ale Dadinovo tvrzení potvrzují.

‚Z ucha mu tekla krev a několikrát ztratil vědomí‘

Příběh vězněného kritika Kremlu. Je připravený obětovat své zdraví i život, říká jeho manželka

Číst článek

„Mého syna systematicky bijí od první chvíle, co se do této věznice dostal. Momentálně je v ŠIZO jen za to, že odmítl jíst vepřové. Styděl se mi říci, že ho tam bijí. Dozvěděli jsme se to od pana Čajkova, člena Rady pro lidská práva, který tam byl,“ říká Žaneta Galběkovová, učitelka z čečenského Grozného.

Čajkov prý Galběkovové popsal, jak jejího syna bili dřevěnou palicí, věšeli ho za nohy, jak mu dělali špagát, zasunuli mu hlavu do záchodu a polévali ho jakousi tekutinou. Prý ho zmlátili tak, že mu z ucha tekla krev a několikrát ztratil vědomí.

„Oni ničí lidi, dělají z nich z nich zvířata. Jakým můj syn bude, až ho pustí? Vrátí se jako jiný člověk. Krutý. Nikdy nezapomene na to, co tam s ním prováděli. Vždycky jsem byla humanistka, ale teď přemýšlím o tom, jak se za svého syna pomstít, chápete?“ ptá se Žaneta Galběkovová.

„Věšeli ho za pouta jako Dadina. Hodiny ho nechávali stát na mrazu, když se odmítal podřídit, polévali ho studenou vodou a dál nechali na mrazu. Pak mu dělali špagát, až mu popraskaly šlachy. Člověk se pak nemůže normálně pohybovat, nemůže si dojít ani na záchod. Působí to nepřestávající utrpení, a to ještě i po několika letech,“ říká Gelischanovová.

Návštěva ombudsmanky nepomohla

Vedení věznice IK-7 je podle Larisy Gelischanovové souborem sadistických psychopatů, kteří chtějí vězně zlomit nejen fyzicky, ale i psychicky.

Převezte Dadina do jiného zařízení, doporučila ruská ombudsmanka. Věznice týrání popírá

Číst článek

„Chtějí člověka zlomit a udělat z něj prostě dobytek, aby nepřemýšlel a jen se podřizoval. Jim ale ani to nestačí, chtějí ho ponížit ještě víc. Můj syn vzdoroval. Umístili ho do samostatné cely a řekli mu: Dnes v noci tě znásilní. To se stalo dvakrát a dvakrát se můj syn pokusil o sebevraždu. Zachránili ho jen náhodou,“ tvrdí Gelischanovová.

Věznici IK-7 v Karélii navštívila i nová ruská ombudsmanka Taťána Moskalkovová. Podle příbuzmých vězňů se ale po jejím odjezdu situace ještě více zhoršila.

Martin Dorazín, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme