Španělská vláda složila přísahu. Rajoy vyměnil ministra zahraničí i obrany

Nová španělská vláda se v pátek v Madridu oficiálně ujala své funkce. Staronový premiér Mariano Rajoy vsadil při výběru svých ministrů na kontinuitu. Kabinet sestavil podle očekávání z ověřených stranických kolegů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Španělský premiér Mariano Rajoy skládá v královském paláci přísahu.

Španělský premiér Mariano Rajoy skládá v královském paláci přísahu. | Zdroj: Reuters

Členové vlády se v pátek před králem Filipem VI. postupně ujímali svých funkcí. Přísahali dle svého výběru buď s rukou na Bibli, nebo na ústavě.

V nové Rajoyově vládě si své funkce nezopakují ministr zahraničí, ministr vnitra ani ministr obrany. Na svém postu naopak zůstává vicepremiérka Soraya Sáenzová, ministr financí Cristóbal Montoro a ministr hospodářství Luis de Guindos. Nová třináctičlenná vláda má pět ministryň. Průměrný věk kabinetu se snížil na 52 let.

Staronovým španělským premiérem se stal Mariano Rajoy. Vládu představí ve čtvrtek

Číst článek

Španělské deníky polemizují o tom, zda nová vláda dokončí celý čtyřletý mandát. Rajoy totiž dostal důvěru poslanců až díky tomu, že se většina socialistických poslanců, kteří jsou druhou nejsilnější stranou v parlamentu, zdržela hlasování.

Vládu vzešlou z voleb nemělo Španělsko od loňského prosince, kdy v parlamentních volbách žádná ze stran nezískala absolutní většinu. Poprvé v historii země se tak v červnu musely parlamentní volby opakovat. I tyto volby vyhráli lidovci. Rajoy však nejprve začátkem září důvěru poslanců nezískal. Dostal ji až minulý týden díky tomu, že Pedro Sánchez rezignoval na vedení socialistů a ti umožnili vznik vlády. Neslíbili však, že ji budou podporovat při hlasování o zákonech.

ČTK, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme