Španělsko překvapil sníh. Lidé se s ním fotí a mrznou v bytech bez topení

Mráz a sníh se dostaly i do Španělska. Země tak zažívá nejsilnější sněžení za posledních 35 let. Nasněžilo dokonce i na plážích a na ostrově Mallorca. Někteří Španělé tak viděli sníh vůbec poprvé v životě. Překvapivé podmínky působí mnohým Španělům problémy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta na Mallorce zablokovaná kvůli sněhu.

Cesta na Mallorce zablokovaná kvůli sněhu. | Foto: flickr.com, Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), Andreas Trojak

Ochlazení přišlo náhle a je tak výrazné, že španělské média ho nazývají sibiřskou zimou. V některých oblastech Aragonie a Katalánska klesly ve středu v noci teploty na mínus 15 až mínus 20 stupňů. V provincii Huesca napadl až metr sněhu.

Zejména na jihovýchodě země viděli mnozí Španělé sníh poprvé v životě, protože tam nesněžilo už desetiletí. V celém Španělsku s výjimkou Kanárských ostrovů, je vyhlášený zvýšený bezpečnostní stupeň.

I když je Španělsko v zimním období obvykle teplejší než jiné země, většina hotelů v zimě pro turisty zavírá. Ty, které mají návštěvnost zajištěnou i v tomto období, jsou dobře připravené i na chladnější počasí.

Lyžařům mají k bezpečnosti pomoct reflexní brány. Každá finta pomůže, říká Hudec

Číst článek

Například na pobřeží Costa del Sol je v provozu vícero hotelů, protože jsou v nich ubytovaní stovky evropských sportovců, kteří se zde připravují na sezonu. Stejně tak na Kanárských ostrovech zatím žádný problém není. Teploty se tam drží kolem 18 až 20 stupňů.

Na Mallorce byl sníh milým překvapením. Turisté se fotili společně s domácími na zasněžených plážích. Studená vlna by zde měla trvat jenom do soboty.

Ve vnitrozemí a v horských oblastech jsou Španělé na tužší zimu zvyklí, i když teď na některých místech napadl až metr sněhu. Problémy dělá zima ale na pobřeží, kde v provinciích Valencia a Alicante nešlo ve středu do škol téměř 30 tisíc dětí, protože se nestíhal odhrnovat sníh z cest.

Připravené nejsou ani školy a některé nemají topení, radiátory ani ohřívače. Podobný problém má i mnoho domácností. Začíná se čím dál více mluvit o energetické chudobě, protože tisíce Španělů si nemůžou dovolit vytápění, málo domů má ústřední topení a jsou špatně izolované. V některých oblastech je tak tepleji venku než uvnitř v domech.

Velké problémy zažívají španělští zemědělci, kterým už zmrzla úroda teplomilnějších plodin.

Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme