Spojené státy po náletu v Saná přehodnotí podporu koalice vedené Saúdskou Arábií

Spojené státy chtějí přehodnotit podporu Saúdské Arábie při konfliktu v Jemenu. Oznámila to Národní bezpečnostní rada prezidenta Baracka Obamy. Postoj představitelé změnili po sobotním náletu v Saná, při kterém zemřelo víc než 140 lidí a dalších nejméně 500 utrpělo zranění. Povstalci z útoku viní právě koalici vedenou Rijádem. Saudská Arábie to odmítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jemenské Saná se stalo cílem náletů

Jemenské Saná se stalo cílem náletů | Zdroj: Reuters

Raketa v Saná zasáhla budovu, ve které se konal pohřeb otce ministra vnitra. Podle nejmenovaných vládních představitelů na místě zemřela řada bezpečnostních a vojenských činitelů šiítské povstalecké vlády.

„Tenhle nelidský čin porušuje všechny humanitární, mezinárodní i islámské normy. Mezinárodní společenství a OSN nesou zodpovědnost za pokračující válečné zločiny proti Jemenu," prohlásil úřadující ministr zdravotnictví povstalecké vlády Ghazi Ismail.

Sebevražedný útok na rekruty v Jemenu si vyžádal nejméně 60 mrtvých

Číst článek

Koalice ale vinu odmítla a oznámila, že je připravená připojit se k vyšetřování vedenému Spojenými státy.

Občanská válka v Jemenu začala na jaře roku 2014, když šíitští povstalci obsadili území na jihu a západě země. V minulém roce do bojů vstoupila právě takzvaná arabská koalice, která podporuje původní jemenskou vládu v exilu.

Podle Organizace spojených národů už v bojích v Jemenu zahynulo přes 10 tisíc lidí, většinou civilistů.

Jemenské Saná se stalo cílem náletů | Foto: Reuters

Matěj Štýs, Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme