Spojené státy potřebují podle Obamy silnou a demokratickou Evropu

Americký prezident Barack Obama v německém Hannoveru označil současnou dobu za zlomový bod. Zdůraznil, že žijeme v nejpřívětivější době v dějinách lidstva a je třeba, abychom se nezalekli negativních vlivů, jako je terorismus nebo stagnující ekonomika. Washington podle Obamy potřebuje silnou a jednotnou Evropu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama při projevu v Hannoveru

Americký prezident Barack Obama při projevu v Hannoveru | Zdroj: Reuters

"Přijel jsem do srdce Evropy, abych řekl, že Spojené státy a celý svět potřebují silnou, demokratickou a prosperující Evropu. A možná potřebujete ještě někoho, kdo není z Evropy, aby vám připomněl, čeho všeho se vám podařilo dosáhnout,“ prohlásil Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký prezident Barack Obama dnes vystoupil před studenty v Hannoveru. Jeho projev sledoval zpravodaj Pavel Polák

Vznesl také otázku, jestli je evropská integrace trvalým projektem. Na mysli měl odtržení Británie od EU. Podle něj by Spojené království mělo zůstat v unii.

Americký prezident zdůraznil, že evropská integrace byla dlouhou cestou, která začala po dvou zničujících válkách. „Obamův projev byl velkou obhajobou evropského projektu a silným apelem na to, aby Evropa zůstala sjednocená. Těmto slovům naslouchala kancléřka Markelová viditelně velmi ráda,“ všiml si zpravodaj Pavel Polák.

Obama dále připomněl, že díky EU se podařilo zajistit dohodu s Íránem o jeho jaderném programu nebo loňskou dohodu o ochraně klimatu z Paříže. USA podle něj také bez Evropy nemohou vyřešit všechny bezpečnostní hrozby, s nimiž se svět potýká.

Obama dnes schválil vyslání dalších 250 členů speciálních jednotek do Sýrie. Nepovedou pozemní bojové operace proti hnutí Islámský stát, ale budou cvičit místní síly, které proti teroristům bojují. Dosud v Sýrii působilo 50 amerických specialistů.

Americký prezident už včera jednal s kancléřkou Angelou Merkelovou. Řešili bezpečnostní situaci ve světě a také Transatlantickou obchodní dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Vladimír Kroc, Pavel Polák, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme