Spojenecká vojska pokračují v ofenzivě směrem na Mosul. Ve městě je čekají lidské štíty a únikové tunely

Třicet tisíc spojeneckých vojáků obklíčilo irácký Mosul. Podle informací přímo z města tam Islámský stát používá civilní obyvatelstvo jako živé štíty a připravil si i možné únikové cesty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pešmergové u Mosulu. Jednotky iráckých Kurdů se snaží dobýt Islámským státem ovládané město

Pešmergové u Mosulu. Jednotky iráckých Kurdů se snaží dobýt Islámským státem ovládané město | Zdroj: Reuters

Islámský stát používá při bitvě o Mosul civilisty jako živé štíty. Tvrdí to americké ministerstvo obrany i irácké ozbrojené síly. Ty jsou spolu s kurdskými bojovníky zhruba 30 až 40 kilometrů od města.

Na předměstích Mosulu je v současné době přibližně 700 tisíc lidí a v šachu je drží zhruba pět tisíc bojovníků Islámského státu. Irácké vládní jednotky postupují směrem z jihu, zatímco kurdské oddíly se blíží k městu od východu. Dohromady má jít o bezmála třicet tisíc spojeneckých vojáků, kteří už zcela obklíčili město.

Jsou to jednak iráčtí vojáci, dále kurdští pešmergové a také ninivští dobrovolníci. Pentagon tvrdí, že islámští bojovníci mohou jako lidské štíty použít v příštích dnech až 250 tisíc místních lidí. Údajně je už začali rozmísťovat kolem důležitých budov a strategických míst, o kterých předpokládají, že se stanou terčem bombardování nebo ostřelování. Tvrdí to alespoň zdroje tajných služeb, se kterými jsou Američané v telefonním kontaktu.

Městská válka v Mosulu, kterou si v Evropě nedokážeme představit. Lidské štíty, sebevražedné vozy, veřejné popravy

Číst článek

Bojovníků Islámského státu je v boji výrazně méně a nemají kam ustoupit. Z vojenského pohledu je to jejich poslední bitva a fanatismus s tím spojený může pro civilní obyvatelstvo znamenat velké ohrožení. Někteří pozorovatelé sice říkají, že část bojovníků se bude snažit vmísit se mezi lidi, kteří budou utíkat z města jako součást uprchlické vlny, ale většina z nich bude bojovat se zbraní v ruce do poslední chvíle.

Je známo, že islamisté, resp. jejich vězni a zajatci, vybudovali ve městě únikové tunely. Lidé, kterým se podařilo z Mosulu uniknout, tvrdí, že mnoho míst je zaminovaných a některé únikové tunely jsou prý tak vysoké a široké, že se v nich mohou pohybovat muži na motorkách. Islamisté tak mohou rychle přesouvat třeba sebevražedné atentátníky a pomocí sítě tunelů mohou rychle zmizet i vysoce postavení velitelé.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme