Spor se vyostřuje. Turecko odmítá chovat nizozemské krávy, vrací je na lodích zpátky

Kvůli nevpuštění svých ministrů do Rotterdamu už Turecko zmrazilo s Nizozemci diplomatické styky, zakázalo návrat jejich velvyslanci a nad Tureckem nesmí ani létat letadla s nizozemskými diplomaty na palubě. Turci také žádají uvalení mezinárodních sankcí na Haag. Teď se jejich zloba obrátila i proti zvířatům z Nizozemska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holštýnské plemeno krav ve stádu

Holštýnské plemeno krav ve stádu | Foto: Wikimedia Commons

Oběťmi diplomatické války mezi Tureckem a Nizozemskem se stalo holštýnské plemeno krav. To bylo vyšlechtěno v Nizozemsku.

Turecký svaz chovatelů hovězího dobytka se na protest proti postupu haagské vlády rozhodl do Nizozemska vrátit stádo, které má asi 40 kusů. Zároveň chce, aby se v Turecku přestal chovat veškerý skot z Nizozemska. Místo něj by si turečtí chovatelé měli pořídit domácí plemena.

Nizozemské krávy nechal turecký svaz naložit na loď a poslal je do země jejich původu. Pokud je Nizozemci nepřijmou zpátky, tak svaz vyhrožuje jejich poražením. Maso by pak turecký svaz rozdal.

Nizozemské úřady na tuto protestní akci zatím nijak nereagovaly. Tisk protesty ale označil za bizarní. Podobně reagoval na předchozí diplomatické sankce i nizozemský premiér Mark Rutte.

Odborné servery ale tvrdí, že se případné turecké rozhodnutí neodebírat skot z Nizozemska jeho masného průmyslu nijak citelně nedotkne. Nizozemci ho ročně do Turecka vyvezou v přepočtu za méně než 45 milionů korun. Jejich hlavním odbytištěm je sousední Belgie nebo Spojené státy.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme