Sputnik, který NATO označilo za prokremelskou propagandu, podepsal spolupráci se slovenskou tiskovou agenturou

Slovenská tisková agentura TASR bude nově spolupracovat s ruskou agenturou Sputnik, informoval slovenský server O médiách a potvrdil to i Sputnik. Ten ale NATO označilo, za „kremelskou propagandistickou mašinérii“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi chtěli po sametové revoluci zachovat Radu vzájemné hospodářské pomoci. Jeden titulek z uplynulých dnů, které ve své české mutaci publikoval kremelský zpravodajský server SputnikNews

Češi chtěli po sametové revoluci zachovat Radu vzájemné hospodářské pomoci. Jeden titulek z uplynulých dnů, které ve své české mutaci publikoval kremelský zpravodajský server SputnikNews | Foto: fi.wikipedia.org

TASR a Sputnik uzavřely dohodu, podle které si obě strany budou „vyměňovat obsah, jazyk a rozvíjet společné projekty, jejichž cílem je posílit vztahy mezi Slovenskem a Ruskem“, informoval server O médiách.

„Jsme rádi, že budeme spolupracovat s tak velkou agenturou, jako je TASR. Tato dohoda nám pomůže zvýšit výměnu informací mezi našimi zeměmi, lépe se navzájem pochopit a komunikovat přímo, bez zprostředkovatelů,“ řekl zástupce šéfredaktora Sputniku Sergej Kochetkov. Sputnik má zastoupení v desítkách zemí a obsah šíří ve 30 jazycích. Sputnik už v minulosti šířil řadu hoaxů.

Slovenská tisková agentura ruší po vlně kritiky spolupráci s prokremelským Sputnikem

Číst článek

„Do spolupráce s další agenturou jsme vstoupili i proto, abychom měli přímý a nezprostředkovaný přístup k její databázi, což nám poskytne lepší prostor k tomu, abychom dokázali hned vyhodnotit, co je případný hoax a upozornit na to," řekl generální ředitel TASR Jaroslav Rezník.

Sputnik má ale pověst nástroje prokremelské propagandy, který šíří zkreslené články a dezinformace. Těmi ovlivňuje politický názor na celém světě. Podle představitelů NATO tyto zprávy slouží pro „politické a vojenské potřeby“. Sputnik slouží jako hlavní zdroj pro mnoho prokremelských a konspiračních webů.

Nedávno také Evropský parlament schválil rezoluci, podle které se Rusko snaží podporou krajně pravicových a populistických hnutí oslabit, rozdělit a zdiskreditovat Evropskou unii. K tomu využívá televizi Russia Today a právě tiskovou agenturu Sputnik.

Slovenská tisková agentura, obdoba České tiskové kanceláře (ČTK), je zřízena a financována státem. Pro mnoho médií je TASR hlavním zdrojem informací.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme