Státy EU včetně Česka i přes zákaz dodávají zbraně Egyptu, tvrdí AI

Témeř polovina států Evropské unie porušuje oficiální zákaz vývozu zbraní a zbrojního zboží do Egypta, tvrdí mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Mezi zeměmi, které zakázané výrobky Egypťanům stále dodávají, uvádí organizace i Českou republiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egyptská policie (ilustrační foto)

Egyptská policie (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Unijní země se na pozastavení licencí na vývoz zbraní do Egypta dohodly v roce 2013, po krvavém potlačení demonstrací na podporu sesazeného prezidenta Muhammada Mursího.

Od té doby do Egypta podle AI přímo nebo přes prostředníky dodávaly dál zbraně Bulharsko, Kypr, Česká republika, Francie, Německo, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Španělsko, Velká Británie a organizace zmiňuje i k EU přistupující Srbsko.

Embargo platí pro veškeré výrobky, které by bezpečnostní složky mohly použít k represím obyvatelstva. K těm podle AI dochází dál.

„Téměř tři roky po masovém zabíjení, které vedlo EU k tomu, aby její státy zastavily dodávky zbraní do Egypta, je situace ohledně lidských práv ve skutečnosti horší,“ cituje zpráva na webu AI Magdalenu Mughrabi, programovou ředitelku organizace pro Blízký východ a severní Afriku.

Českou republiku zpráva zmiňuje jako dodavatele ručních zbraní do Egypta.

„V roce 2014 vydala česká vláda 26 licencí na vývoz zbrojního zboží do Egypta za 19,9 milionu eur. České úřady nahlásily OSN, že v letech 2013 až 2015 vyvezly do Egypta 80 953 pistolí a revolverů. Egyptské ministerstvo vnitra si také v únoru 2014 od českých zbrojních firem objednalo 10 milionů nábojů ráže 9 mm,“ uvedla AI.

Česká republika podle mluvčí ministerstva zahraničí Michaely Lagronové postupuje v souladu se všemi regulacemi. Každý vývoz zbrojního materiálu posuzuje jednotlivě, hlavně s ohledem na bezpečnostní situaci v oblasti.

„V případě Egypta se vývozní politika stala po událostech v roce 2013 restriktivnější a ministerstvo zahraničí dosud nepovoluje některé vývozy vojenského materiálu,“ řekla Lagronová Českému rozhlasu.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme