Stavíte past pro uprchlíky, tvrdí organizace. Ze zdi na tureckých hranicích už stojí polovina

Turecko dokončilo více než polovinu ze stavby 511 kilometrů dlouhé zdi na hranicích se Sýrií. Zatímco turecká vláda očekává od „bezpečnostní zdi“ zvýšení bezpečnosti, lidskoprávní organizace varují před nebezpečím, které tím vznikne pro válečné uprchlíky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opevněná zeď na hranici Turecka a Sýrie

Opevněná zeď na hranici Turecka a Sýrie | Zdroj: Reuters

Ze stavby zdi na hranici s válkou zmítanou Sýrií stojí už 290 kilometrů, oznámila v neděli místní turecká média. Zeď se plazí podél hranice přes čtyři turecké provincie a stavba probíhá už od roku 2014. Tureckou ekonomiku má zeď přijít na v přepočtu 1,75 miliardy korun.

Zeď tvoří třímetrové mobilní bloky z betonu. Každý z nich je dva metry široký a váží sedm tun. Vršek jistí ostnatý drát. Kolem zdi vede cesta pro vojenské hlídky a počítá se i se stavbou hlídacích věží.
„Mobilní bloky umožní zeď odstranit, pokud se bezpečnostní situace zlepší,“ řekl Ergun Turan, vedoucí stavební společnosti TOKI. Stavbu koordinuje turecké ministerstvo obrany a financí.

Turecko postaví na syrské hranici 900 kilometrů dlouhou zeď. Chce zamezit migraci a pohybu radikálů

Číst článek

Erdoganova vláda se obává kurdských milic na syrské straně. Lidové obranné jednotky (YPG) jsou ozbrojeným křídlem kurdské Sjednocené demokratické strany v Rojavě. Turecko je zároveň pod tlakem Spojených států a Evropské unie, aby zabezpečilo svoji jižní hranici, kterou prochází bojovníci i zásoby Islámského státu a dalších povstaleckých skupin. Po srpnové vojenské intervenci Turecka a spojeneckých povstalců v severní Sýrii vojáci islamisty z pohraničních oblastí vyhnali.

Stavba na 911 kilometrů dlouhé turecko-syrské hranici se nelíbí lidskoprávním organizacím, které upozorňují na to, že zeď znemožní průchod válečným uprchlíkům.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme