Stavridis: Do bojů proti IS by se mohlo zapojit NATO a vyslat i pozemní síly

Teroristické útoky v Paříži by se mohly a měly kvalifikovat podle článku 5 Severoatlantické smlouvy. Pro BBC to uvedl bývalý velitel spojeneckých sil NATO v Evropě admirál James Stavridis. Ten si myslí, že by se aliance měla zapojit do bojů proti takzvanému Islámskému státu, včetně vyslání pozemních jednotek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednotky NATO na Balkáně

jednotky NATO na Balkáně | Foto: Federation of American Scientists

Jako první stupeň si americký admirál představuje konzultace na základě článku 4 Severoatlantické smlouvy. K těm by se sešli velvyslanci 28 členských států NATO.

Podle admirála Stavridise je reálné, že by se Francie mohla stát teprve druhým státem v historii, který aktivuje článek 5, tedy že útok na jednu zemi je útokem na všechny.

To by podle někdejšího šéfa spojeneckých jednotek NATO v Evropě otevřelo cestu k využití aliančních vojenských prostředků proti Islámskému státu. „Je už načase, aby se tak stalo,“ dodal pro BBC Radio 4 Stavridis.

Ten se domnívá, že situace je srovnatelná s děním kolem 11. září 2001. Admirál Stavridis považuje za pravděpodobné, že by NATO poslalo do boje i pozemní jednotky, a to v počtu 10 až 15 tisíc vojáků.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme