Sto kilo zlata. Francouz zdědil dům, objevil v něm poklad za 3,5 milionu eur

V prádle, pod nábytkem i v krabici od whisky – tam všude čekalo na jistého dědice ze severní Francie překvapení. Ukázalo se totiž, že mu zesnulý příbuzný spolu s domem v Normandii odkázal i poklad v úctyhodné hodnotě 3,5 milionu eur. Ve skrýších, důmyslně rozesetých po celém příbytku, objevil muž celkem sto kilogramů zlata, informovala tento týden agentura AFP.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slováci vyčíslili celkovou hodnotu pokladu v roce 1995 na sumu 124 288 eur

Slováci vyčíslili celkovou hodnotu pokladu v roce 1995 na sumu 124 288 eur | Foto: Fotobanka Profimedia

„5000 zlatých mincí, dva dvanáctikilové pruty a 37 cihel po jednom kilu,“ vypočítává dražitel Nicolas Fierfort. Toho si dědic k nově nabytému majetku přizval, aby mu pomohl ohodnotit a prodat nepotřebné vybavení domu.

Školené oči odborníka však přehlédly největší cennost: zlato, kterého byl dům plný. „Bylo nesmírně dobře schované,“ hájí se Fierfort, „pod nábytkem, komínky prádla, v koupelně… zkrátka všude.“

Od truhličky k jackpotu

Poschovávané bohatství objevil až sám dědic, jakmile s nábytkem začal hýbat. Na spodní straně jednoho kusu narazil na přišroubovanou cínovou truhličku, ve které se skrývaly zlaté mince.

Je to mytologie. Jako Lochneska, komentují Poláci hledání nacistického zlatého vlaku

Číst článek

Nečekaný nález muže povzbudil k důkladnému pátrání po celém domě, kde postupně našel další mince (některé z nich v krabici od whisky), zlaté cihly a nakonec i jackpot: dva zlaté pruty, každý o váze 12 kilogramů.

Francouz povolal na pomoc právníka. V pozůstalosti objevené doklady prokázaly, že zemřelý příbuzný zlato nakoupil v průběhu 50. a 60. let.

Dědic už poklad úspěšně rozprodal zájemcům ve Francii i za hranicemi. Jak ovšem konstatuje AFP, radovat se může především výběrčí daní. Nejenže nálezce musí zaplatit 45procentní dědickou daň (Francie má jedno z nejvyšších daňových zatížení v rámci EU – pozn. red.), ale pokud se ukáže, že zesnulý své zlaté jmění nepřihlásil úřadům, bude Francouz muset zaplatit ještě zpětnou daň za uplynulé tři roky.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme