Stockholmskou dopravu ochromilo ‚sněžné dělo‘. Ve městě napadlo nejvíc sněhu za 111 let

Ve švédském hlavním městě napadlo ve středu nejméně 30 centimetrů sněhu, což je víc, než v kterýkoli jiný listopadový den od roku 1905. Ve čtvrtek o tom napsal švédský list The Local. Dosavadní rekord za měsíc listopad držel rok 1985, kdy během jednoho dne napadlo 29 centimetrů sněhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muž ve Stockholmu odhrabává sníh okolo svého auta

Muž ve Stockholmu odhrabává sníh okolo svého auta | Zdroj: ČTK

„Ráno napadlo 21 centimetrů a přes den dalších 15 až 20 centimetrů," řekla meteoroložka Elisabeth Saarnaková. Ve čtvrtek ráno byla u stockholmské meteorologické stanice 39 centimetrů tlustá vrstva sněhu.

Nečekané sněžení, které má ve švédštině přezdívku „sněžné dělo", způsobilo řadu komplikací. Ve středu byly dočasně zrušeny některé autobusové linky, mnoho lidí muselo opustit svá auta na dálnici a několik lidí hlásilo, že byli deset hodin ve svých vozech uvězněni.

Lyžařská sezona se blíží. Přečtěte si, jak správně na zimu připravit běžky

Číst článek

Na stockholmském předměstí Järfälla se provozovatelé hromadné dopravy rozhodli autobusovou dopravu nahradit lodní. Švédská hromadná doprava ve čtvrtek očekává další zpoždění. Tamní úřady vyzývají obyvatele Stockholmu, aby pokud možno necestovali.

„Naprosto chápeme, že ne každý může pracovat z domova. Ale ti, kteří můžou, by to měli zvážit. Jinak vyjděte tak brzo, jak se jen dá. Na silnici bude ve stejný čas hodně lidí,“ řekl severu Aftonbladet mluvčí veřejné dopravy Anders Porelius.

Sněhové mraky se ve čtvrtek začaly přesouvat na sever, přes oblasti Gävleborg, Västernorrland a Jämtland. Sníh očekává i jižní oblast Kalmar.

Největší množství sněhu, které ve Stockholmu napadlo během jediného dne, je 76 centimetrů, což se stalo v březnu roku 1909. Záznamy však sahají pouze do roku 1905.

ČTK, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme