Stojíme za Francií, hlásí světoví politici. Obama i Putin jí nabídli spolupráci

Stojíme za Francií, oznámili po útoku ve městě Nice, který si vyžádal minimálně 84 obětí, světoví politici. Podporu zemi vyjádřil americký prezident Obama, německá kancléřka Merkelová i ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Útočník při oslavách státního svátku na výročí pádu Bastily najel kamionem do davu a následně začal střílet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama

Americký prezident Barack Obama | Zdroj: Reuters

Prezident Spojených států Barack Obama podle prohlášení okamžitě nařídil svému týmu, aby poskytl francouzským vyšetřovatelům veškerou možnou pomoc. Útok označil za odporný teroristický čin.

Americký ministr zahraničí John Kerry byl ve čtvrtek na návštěvě Francie. Čin útočníka je podle něj děsivý. Prohlásil, že byl pyšný, že stál po boku francouzských politiků na oslavách výročí pádu Bastily.

Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že za Francií stojí i Evropa. Podle Tuska je tragickým paradoxem, že obětmi byli lidé slavící během francouzského státního svátku svobodu, rovnost a bratrství. Podporu slíbila i německá kancléřka Angela Merkelová. „Společně s mnoha dalšími stojíme po boku Francie,“ uvedla.

Čin útočníka ostře odsoudil také ruský premiér Dmitrij Medvěděv. Terorismus nemá hranice a je společnou výzvou, řekl na summitu Evropa-Asie v mongolském Ulánbátaru. „Jsme povinni společně hledat odpovědi, být solidární a v boji s terorismem podniknout vše, co je v našich silách. Teroristé rozumí pouze síle a my ji musíme použít,“ prohlásil.

Ruský prezident Vladimir Putin v telegramu francouzskému prezidentovi Francoisovi Hollandovi napsal, že je nutné důsledně a nekompromisně bojovat proti všem formám a projevům terorismu. To podle něj znamená zlikvidovat a zneškodnit bojovníky i jejich ideové inspirátory, ať už se skrývají kdekoli.

Rusko je podle něj připraveno při potlačování terorismu co nejtěsněji spolupracovat s Francií a dalšími zahraničními partnery.

Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharová uvedla, že masová vražda v Nice je thriller, který se stal skutečností. S reálnými a nikoli v uvozovkách hybridními hrozbami je podle ní nutné bojovat společně.

„Vždyť jsme si tak podobní, když hyneme v důsledku akcí teroristů a extremistů. Už je načase, abychom naše rozpory urovnali dřív, než dojde k tragédii, a ne až potom,“ napsala.

ONLINE: Nejméně 84 obětí útoku v Nice. Řidič kamionu najížděl do slavícího davu

Číst článek

Jménem slovenského předsednictví unie čin odsoudil také slovenský premiér Robert Fico. Boj proti terorismu je podle něj jednou z hlavních slovenských priorit.

Německý prezident Joachim Gauck prohlásil, že útok v Nice je útokem na celý svobodný svět. Označil ho za atentát na hodnoty francouzské revoluce, které jsou také německými hodnotami.

„Zděšení nad útokem v Nice nelze vůbec vyjádřit slovy. Myšlenkami jsme s našimi francouzskými přáteli,“ napsal v noci na twitteru mluvčí spolkové vlády Steffen Seibert. V podobném duchu se vyjádřil i ministr spravedlnosti Heiko Maas. Francouzským sousedům vyjádřil solidaritu.

„Myslíme na oběti, příbuzné a francouzský národ,“ zareagovalo na twitteru německé ministerstvo zahraničí.

‚Těla od kamionu odlétávala jako kuželky,' popsal útok v Nice očitý svědek

Číst článek

Čínský premiér Li Kche-čchiang vyjádřil soustrast obětem a prohlásil, že jeho země bude bojovat proti jakékoli formě terorismu.

Francouzský prezident Francois Hollande chce kvůli útoku prodloužit výjimečný stav.

„Rozhodl jsem se, že výjimečný stav, který měl skončit 26. července, bude prodloužen o další tři měsíce. Návrh předložím parlamentu příští týden. Nic nás nedonutí k tomu, abychom polevili v boji proti terorismu, a znovu posílíme naše vojenské aktivity v Sýrii a Iráku,“ prohlásil.

„Věděli jsme, že hrozba teroristického útoku byla extrémně vysoká. Říkali jsme to v posledních dnech i týdnech, kdy jsme byli pod značným tlakem kvůli fotbalovému Euru,“ přiznal francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve. Řekl taky, že země je ve válce s teroristy.

Útočníkem, který řídil kamion, byl pravděpodobně 31letý Francouz tuniského původu. Policie podle agentury Reuters muže znala, tajné služby nikoli. Kromě obětí je dalších asi 100 lidí zraněných, asi 20 kriticky.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme